Pregled bibliografske jedinice broj: 782725
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 782725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih načina držanja tovne junadi na boju junećeg mesa
(The effect of different type of housing beef cattle on the color of beef meat)
Autori
Čubić, Emina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.10
Godina
2011
Stranica
24
Mentor
Konjačić, Miljenko
Ključne riječi
tovna junad; način držanja; boja mesa
(steers and heifers; type of housing; meat colour)
Sažetak
Boja mesa je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na odluku potrošača pri kupovini junećeg mesa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj načina držanja na boju junećeg mesa pri ujednačenoj hranidbi. Predmetom istraživanja su obuhvaćeni trupovi muške i ženske junadi držane na rešetkastom podu, dubokoj stelji i kosoj ploči. Junad držana na rešetkastom podu imala su prosječnu vrijednost L* pokazatelja boje (41, 38) neznatno manju od junadi držane na dubokoj stelji (41, 41) i junad držane na kosoj ploči (41, 70). Ostala dva istraživanja pokazatelja boje (a* i b*) također nisu značajnije varirali ovisno o načinu držanja tovne junadi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)