Pregled bibliografske jedinice broj: 782415
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 782415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini i njihov negativan utjecaj na proizvodnju kravljeg mlijeka
(Mycotoxins and their negative effect on the production of cow's milk)
Autori
Martinec, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Konjačić, Miljenko
Ključne riječi
mikotoksini; mikotoksikoze; bolesti; životinje
(mycotoxins; mycotoxicosis; diseases; animals)
Sažetak
Mikotoksini su spojevi koji su proizvod plijesni rodova Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Trichotecium. Mikotoksini mogu negativno utjecati na životinje, ali i na ljude koji konzumiraju produkte životinjskog podrijetla kao što su sir, mlijeko, meso i jaja ako su kontaminirani mikotoksinima. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoskikoze. Zaraza mikotksinima je česta pojava u Republici Hrvatskoj prvenstveno zbog loših klimatskih uvjeta kao što su prekomjerna vlaga i hladnoća u jesen. Jedan od razloga pojave mikotoksina je i neadekvatno skladištenje žitarica zbog kojeg se u njima stvaraju plijesni koje daljnjim razvojem potiču stvaranje mikotoksina. Najveći problem mikotoksina je u tome što se oni, poput pesticida i teških kovina, provlače kroz cijeli lanac proizvodnje pa je stoga mogućnost zaraze ljudi povećana. Slučajevi trovanja mikotoksinima zabilježeni su u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Da bi se izbjegle neželjene posljedice koje mikotoksini mogu uzrokovati donesene su mjere i propisi kojima su kontrolirane količine pojedinih mikotoksina u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)