Pregled bibliografske jedinice broj: 782278
Učestalost trovanja hranom kod pacijenata liječenih na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla
Učestalost trovanja hranom kod pacijenata liječenih na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla // HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 30-31 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 782278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost trovanja hranom kod pacijenata liječenih na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla
(Prevalence of food poisoning patients treated in the Clinic for infectious diseases UKC Tuzla)
Autori
Skejić Murathodžić, Adisa ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Murathodžić, Emir ; Ahmetagić, Sead ; Vilušić, Milica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 30-31
Skup
Hranom do zdravlja - Osmi međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
učestalost trovanja hranom; liječenje na klinici
(incidence of food poisoning; treatment at the clinic)
Sažetak
Uvod i cilj: Danas su česte pojave trovanja hranom, a uzročnici mogu biti biološke i hemijske prirode. Najčešći uzročnici trovanja hranom su: bakterije, virusi plijesni, gljive, protozoe, helminti i.t.d. Lakši slučajevi trovanja se često ne hospitaliziraju, srednje teški slučajevi se obrađuju u institucijama primarne zdravstene zaštite, a teži slučajevi se liječe klinički. Cilj rada je bio utvrditi učestalost alimentarnih infekcija kod pacijenata tretiranih na klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla te ustanoviti najčešće uzročnike kvarenja hrane ivrste hrane koje izazivaju alimentarne toksikoinfekcije. Metodologija: Istraživanje je postavljeno kao retrospektivna studija, gdje su prikupljeni sistematizirani i analizirani podaci o učestalosti trovanja hranom kod pacijenata tretiranih na klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla posljednje 3 godine. Ispitanici su sačinajvali skupinu od 207 pacijenata, od čega je u 2011. godini je bilo 79 pacijenata, u 2012. godini 57 pacijenata i 2013. godini 71 pacijent. Rezultati rada: Od ukupnog broja ispitanika najviše ih je bilo iz ruralnih područja 63 %. Najviše pacijenata je primljeno sa dijagnozom Gastroenterocolotis acuta, 128 pacijenata (61, 8%). Prosječno vrijeme boravka pacijenata na klinici za zarazne bolesti je bilo 8, 27 dana. Najduži boravak u bolnici su imale osobe oboljele od bruceloze (maksimalno 47 dana). Najčešći simptomi su bili povišena temperature i to prosječno kod 71, 49 % pacijenata, povraćanje kod 84, 05 % pacijenata, proljev kod 86, 47 % pacijenata, malaksalost 39, 13 % pacijenata., a svi ostali simptomi, gubitak apetita, bolovi u stomaku, bolovi u leđima i znojenje kod 41, 53 % pacijenata. Načešća trovanja su dolazila nakon konzumacije proizvoda od mesa i mesnih prerađevina i to kod 58, 45 % pacijenata i jaja i proizvoda od jaja kod 16, 42 % pacijenata, dok nije bilo trovanja hranom nakon konzumacije žitarica, čajeva, začina i aditiva. Zaključci: Alimentarne toksikoinfekcije relativno su česte i različitog su nivoa zdravstvenih rizika. Edukacija o alimentarnim toksikoinfekcijama i zdravstveno sigurnom rukovanju hranom, na svim nivoima obrazovanja je neophodna i mogla bi smanjiti troškove javnog zdravstva u ovom području.
Izvorni jezik
Bos
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija