Pregled bibliografske jedinice broj: 782268
Prehrana i doping u sportu
Prehrana i doping u sportu // HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 782268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i doping u sportu
(Nutrition and doping in sport)
Autori
Avdagić, Amir ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Azabagić, Almir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
HRANOM DO ZDRAVLJA - Zbornik sažetaka i radova sa osmog međunarodnog simpozija
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 10-11
Skup
Hranom do zdravlja - Osmi međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
doping; hrana; sportisti; zakonodavstvo
(doping; food; athletes; legislation)
Sažetak
Uvod: Doping predstavlja načine na koji sportisti zloupotrebom hemijskih sredstava i drugim vrstama intervencija pokušavaju da nadmaše u rezultatima ostale sportiste na štetu sopstvenog zdravlja. Konzumiranjem zabranjenih doping sredstava sportaši mogu narušiti zdravlje i biti doping pozitivni u slučaju doping kontrole. Zabranjena doping sredstva nalaze se na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije. Cilj rada: Cilj rada je opisati najčešće sastojeke u hrani i dodacima prehrani koji imaju svojstava dopinga. Rezultati: Zabranjeni su sljedeće grupe: anabolički androgeni steroidi, peptidni hormoni, faktori rasta, slične supstance i mimetic, hormoni i modulatori metabolizma, diuretici, stimulansi, kanabinoidi, narkotici, alkohol, glukokortikoidi, betablokatori i drugi. Neke vrste prehrambenih proizvoda mogu da sadrži doping sastojke, u tragovima ili u vrijednostima koje nisu dozvoljene za konzumiranje, naročito anaboličke steroide, peptidne hormone, stimulanse itd. Sadržaj doping sastojaka u hrani je uglavnom u dozvoljenim granicama. Međutim ako se konzumiraju zajedno sa komercijalnim dopingom mogu imati aditivno ili čak sinergistično djelovanje. Neke vrste dodataka prehrani se mogu naći u slobodnoj prodaji koji sadrže anaboličke steroide, stimulanse i druge sastojke sa doping karakteristikama. Sportisti često nisu dovoljno educirani o štetnosti konzumiranja ali i da prepoznaju u hrani i dodacima prehrani sastojke koji imaju doping svojstva. Na taj način se dovode u opasnost da u svoj organizam unesu takve sastojke pa se na taj način izlažu riziku narušavanja zdravlja i ugrožavanja sportske karijere. Zaključak: Potrebna je kvalitetnija edukacija stanovništva, a posebno sportaša i zdravstvenih radnika o putevima unosa doping sredstava iz hrane i dodataka prehrani kao posljedicama njihove konzumacije. Isto tako, potrebna je bolja zakonska regulativa koja će kvalitetnije definirati nadzor proizvodnje, distribucije, prodaje i upotrebe dodataka prehrani koji imaju karakter dopinga. Posebno je potrebno definirati nadležne institucije za kontrolu i monitoring dodataka prehrani sa karakterom dopinga, a prema pozitivnom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini.
Izvorni jezik
Bos
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija