Pregled bibliografske jedinice broj: 782200
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu // Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 782200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
(Assessment of fermented dairy products adequacy in diet of lactose intolerant persons)
Autori
Čačić Kenjerić, Daniela ; Nieder, Daria ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 19-19
Skup
8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
laktoza; laktoza intolerancija; fermentirani mliječni proizvodi; prehrana; HPLC metoda
(lactose; lactose intolerance; fermented milk products; diet; HPLC method)
Sažetak
Uvod: Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari koje imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. Istovremeno, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati nepoželjne reakcije, a najzastupljenije među njima su alergije i intolerancije. Alergijska reakcija na mlijeko i mliječne proizvode uzrokovana je proteinima mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok je intolerancija uzrokovana mliječnim šećerom, laktozom, koji oboljeli uslijed nedostatka enzima laktaze ne mogu probaviti. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, a bez isključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati manje količine mliječnih proizvoda za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Metode: Analiziran je ukupno 21 tip komercijalno dostupnih fermentiranih mliječnih napitaka od kojih su 13 bili obični jogurti dok je ostalih 8 pripadalo u skupinu funkcionalnih napitaka. Udjel laktoze određen je primjenom HPLC metode. Detekcija laktoze provedena je primjenom detektora indeksa loma, a kvantifikacija primjenom metode vanjskog standarda. Rezultati: Udio laktoze u analiziranim uzorcima običnog jogurta kretao se od 2, 65 g/100 g do 4, 05 g/100 g, dok je u funkcionalnim proizvodima raspon bio 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Zaključak: Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da osoba intolerantna na laktozu bez nepoželjnih posljedica može konzumirati 130 - 230 g fermentiranih mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek