Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782200

Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu


Čačić Kenjerić, Daniela; Nieder, Daria; Cvijetić Stokanović, Milica; Flanjak, Ivana
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu // Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 782200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
(Assessment of fermented dairy products adequacy in diet of lactose intolerant persons)

Autori
Čačić Kenjerić, Daniela ; Nieder, Daria ; Cvijetić Stokanović, Milica ; Flanjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 19-19

Skup
8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
laktoza; laktoza intolerancija; fermentirani mliječni proizvodi; prehrana; HPLC metoda
(lactose; lactose intolerance; fermented milk products; diet; HPLC method)

Sažetak
Uvod: Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari koje imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. Istovremeno, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati nepoželjne reakcije, a najzastupljenije među njima su alergije i intolerancije. Alergijska reakcija na mlijeko i mliječne proizvode uzrokovana je proteinima mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok je intolerancija uzrokovana mliječnim šećerom, laktozom, koji oboljeli uslijed nedostatka enzima laktaze ne mogu probaviti. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, a bez isključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati manje količine mliječnih proizvoda za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Metode: Analiziran je ukupno 21 tip komercijalno dostupnih fermentiranih mliječnih napitaka od kojih su 13 bili obični jogurti dok je ostalih 8 pripadalo u skupinu funkcionalnih napitaka. Udjel laktoze određen je primjenom HPLC metode. Detekcija laktoze provedena je primjenom detektora indeksa loma, a kvantifikacija primjenom metode vanjskog standarda. Rezultati: Udio laktoze u analiziranim uzorcima običnog jogurta kretao se od 2, 65 g/100 g do 4, 05 g/100 g, dok je u funkcionalnim proizvodima raspon bio 2, 61 - 4, 63 g/100 g. Zaključak: Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da osoba intolerantna na laktozu bez nepoželjnih posljedica može konzumirati 130 - 230 g fermentiranih mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Čačić Kenjerić, Daniela; Nieder, Daria; Cvijetić Stokanović, Milica; Flanjak, Ivana
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu // Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 19-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Čačić Kenjerić, D., Nieder, D., Cvijetić Stokanović, M. & Flanjak, I. (2015) Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. U: Jašić, M. (ur.)Book of abstracts and papers of 8th Internationa symposium WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {\v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, Daniela and Nieder, Daria and Cvijeti\'{c} Stokanovi\'{c}, Milica and Flanjak, Ivana}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {19-19}, keywords = {laktoza, laktoza intolerancija, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, prehrana, HPLC metoda}, title = {Procjena prikladnosti fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu}, keyword = {laktoza, laktoza intolerancija, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, prehrana, HPLC metoda}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, Daniela and Nieder, Daria and Cvijeti\'{c} Stokanovi\'{c}, Milica and Flanjak, Ivana}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {19-19}, keywords = {lactose, lactose intolerance, fermented milk products, diet, HPLC method}, title = {Assessment of fermented dairy products adequacy in diet of lactose intolerant persons}, keyword = {lactose, lactose intolerance, fermented milk products, diet, HPLC method}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font