Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782197

Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole


Lošić, Dragana; Čačić Kenjerić, Daniela
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole // Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 8-9 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 782197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole
(DOES KNOWLEDGE INFLUENCES OUR DIET? DIETARY HABITS OF ADOLESCENTS ENROLLED IN GENERAL PROFILE AND CATERING SCHOOL PROGRAMME)

Autori
Lošić, Dragana ; Čačić Kenjerić, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 8-9

Skup
8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambene navike; adolescenti; prehrana
(dietary habits; adolescent; nutrition)

Sažetak
Uvod i cilj: Tijekom adolescencije formiraju se brojne životne navike među kojima su i prehrambene koje uglavnom ostaju nepromjenjene kroz cijeli život. Prehrambene navike i tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječu na zdravstveni status. Cilj rada bio je ispitati i usporediti prehrambene navike u srednjoškolskoj populaciji gimnazije i ugostiteljske škole. Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog jednokratnog upitnika koji je obuhvatio osnovne podatke o ispitaniku potrebne za karakterizaciju ispitivane skupine te skupinu pitanja kreiranih sa svrhom procjene prehrambenih navika ispitivane populacije. Rezultati: Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol, životnu sredinu te upisani obrazovni program. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na izrazito nizak postotak konzumacije doručka, nedostatnu konzumaciju ribe, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te visoku konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, gaziranih napitaka i slatkiša. Statistički značajna razlika utvrđena je za redovitost konzumacije doručka, učestalost konzumacije povrća, gaziranih napitaka, mlijeka i kave, sklonost podvrgavanju dijetama iz estetskih razloga te za unos tekućine. Zaključak: Ovo istraživanje na temu prehrambenih navika i znanja o prehrani među adolescentima bilježi značajna odstupanja od preporuka za zdrav životni stil te je stoga neophodno razviti i organizirati programe promocije zdravog ponašanja prilagođene potrebama adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lošić, Dragana; Čačić Kenjerić, Daniela
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole // Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 8-9 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Lošić, D. & Čačić Kenjerić, D. (2015) Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole. U: Jašić, M. (ur.)Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Lo\v{s}i\'{c}, Dragana and \v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, Daniela}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {8-9}, keywords = {prehrambene navike, adolescenti, prehrana}, title = {Utje\v{c}e li znanje na na\v{s}u prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i u\v{c}enika ugostiteljske \v{s}kole}, keyword = {prehrambene navike, adolescenti, prehrana}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Lo\v{s}i\'{c}, Dragana and \v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, Daniela}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {8-9}, keywords = {dietary habits, adolescent, nutrition}, title = {DOES KNOWLEDGE INFLUENCES OUR DIET? DIETARY HABITS OF ADOLESCENTS ENROLLED IN GENERAL PROFILE AND CATERING SCHOOL PROGRAMME}, keyword = {dietary habits, adolescent, nutrition}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font