Pregled bibliografske jedinice broj: 782197
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole // Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 8-9 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 782197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utječe li znanje na našu prehranu? Prehrambene navike gimnazijalaca i učenika ugostiteljske škole
(DOES KNOWLEDGE INFLUENCES OUR DIET? DIETARY HABITS OF ADOLESCENTS ENROLLED IN GENERAL PROFILE AND CATERING SCHOOL PROGRAMME)
Autori
Lošić, Dragana ; Čačić Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 8-9
Skup
8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike; adolescenti; prehrana
(dietary habits; adolescent; nutrition)
Sažetak
Uvod i cilj: Tijekom adolescencije formiraju se brojne životne navike među kojima su i prehrambene koje uglavnom ostaju nepromjenjene kroz cijeli život. Prehrambene navike i tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječu na zdravstveni status. Cilj rada bio je ispitati i usporediti prehrambene navike u srednjoškolskoj populaciji gimnazije i ugostiteljske škole. Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog jednokratnog upitnika koji je obuhvatio osnovne podatke o ispitaniku potrebne za karakterizaciju ispitivane skupine te skupinu pitanja kreiranih sa svrhom procjene prehrambenih navika ispitivane populacije. Rezultati: Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol, životnu sredinu te upisani obrazovni program. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na izrazito nizak postotak konzumacije doručka, nedostatnu konzumaciju ribe, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te visoku konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, gaziranih napitaka i slatkiša. Statistički značajna razlika utvrđena je za redovitost konzumacije doručka, učestalost konzumacije povrća, gaziranih napitaka, mlijeka i kave, sklonost podvrgavanju dijetama iz estetskih razloga te za unos tekućine. Zaključak: Ovo istraživanje na temu prehrambenih navika i znanja o prehrani među adolescentima bilježi značajna odstupanja od preporuka za zdrav životni stil te je stoga neophodno razviti i organizirati programe promocije zdravog ponašanja prilagođene potrebama adolescenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(autor)