Pregled bibliografske jedinice broj: 782196
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 8-8 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 782196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru
(Dietary habits of student of the University of Mostar)
Autori
Banožić, Marija ; Ljubić, Anamarija ; Pehar, Marija ; Ištuk, Jozo ; Čačić Kenjerić, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 8-8
Skup
8th International symposium WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike; studenti; prehrana
(dietary habits; students; nutrition)
Sažetak
Uvod i cilj: Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Iz tog razloga cilj rada bio je ispitati prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru, te utvrditi u kojoj se mjeri one podudaraju s preporučenim smjernicama za pravilnu prehranu. Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog, jednokratnog upitnika, sa pitanjima zatvorenog tipa, koji je obuhvatio podatke o spolu, učestalosti dnevnih obroka i doručka, zatim o količini i vrsti unesene tekućine, konzumaciji grickalica i različitih vrsta hrane na tjednoj bazi, te korištenju dodataka prehrani. Rezultati: Prikupljeni podaci su izraženi na cjelokupnu ispitivanu populaciju, te na podskupine kreirane obzirom na spol. U usporedbi s preporučenim dnevnim porcijama različitih vrsta hrane konzumacija voća i povrća je poprilično mala, kao i konzumacija ribe. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na male razlike među spolovima. Zaključak: Istraživanje na temu prehrambenih navika studenata bilježi odstupanja od preporuka za zdrav životni stil, te je poželjno organizirati različite radionice i predavanja na temu pravilne prehrane, kako bi se studenti educirali o pravilnoj prehrani sukladnoj njihovim potrebama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek