Pregled bibliografske jedinice broj: 782194
Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju
Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 782194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za
ljudsku potrošnju
(The effect of boiling water on chemical composition
of drinking water)
Autori
Klepić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2015
Stranica
56
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Gross-Bošković, Andrea
Ključne riječi
voda za piće ; kemijski sastav ; vodoopskrbni sustavi ; usporedba
(drinking water ; chemical composition ; water supply systems ; comparison)
Sažetak
Ovim radom praćena je promjena kemijskog sastava vode prije i nakon termičke obrade. U teorijskom dijelu rada opisan je uobičajeni kemijski sastav vode, utjecaj pojedinog kemijskog elementa na zdravlje čovjeka te problematika samog projekta „Utjecaj kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka“ Hrvatske agencije za hranu u sklopu kojeg je diplomski rad izrađen. U drugom dijelu rada opisan je postupak uzorkovanja, provedba analiza te rasprava o dobivenim rezultatima. Uzorci vode za ljudsku potrošnji uzorkovani su iz vodoopskrbnih sustava gradova sjedišta dvadeset hrvatskih županija i grada Zagreba te testirani na petnaest parametara. Pri analizi korištene su standardizirane i akreditirane metode ; ionske kromatografije i induktivno spregnute plazme – optička emisijska spektrometrija (ICP-OES), a udjeli pojednih kemijskih parametara prije i nakon termičke obrade vode grafički su prikazani uz pojašnjenje uočenih promjena u zabilježenim vrijednostima i objašnjenje očekivanog ponašanja te broj odstupanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek