Pregled bibliografske jedinice broj: 782138
Usporedba kemijskog sastava vode za piće vodoopskrbnih sustava gradova županijskih središta u Republici Hrvatskoj
Usporedba kemijskog sastava vode za piće vodoopskrbnih sustava gradova županijskih središta u Republici Hrvatskoj // Book of abstracts and papers of 8th International symposium "WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 26-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 782138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kemijskog sastava vode za piće vodoopskrbnih sustava gradova županijskih središta u Republici Hrvatskoj
(Comparison of chemical compositions of drinking water between water municipal facilities of country capitals in Republic of Croatia)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Gross-Bošković, Andrea ; Dadić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts and papers of 8th International symposium "WITH FOOD TO HEALTH"
/ Šubarić, Drago - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 26-27
Skup
8th International symposium "WITH FOOD TO HEALTH"
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voda za piće; kemijski sastav; vodoopskrbni sustavi; usporedba
(drinking water; chemical composition; water supply systems; comparison)
Sažetak
Voda za piće, koju na području Republike Hrvatske isporučuju pravne osobe (voda iz vodoopskrbnih sustava) i voda koja se stavlja na tržište u bocama ili nekoj drugoj ambalaži (npr. stolna voda), osim prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, posjeduje određene fizikalno-kemijske karakteristike koje moraju biti u skladu s odredbama Europske Direktive (Council Directive 98/83/EC) i Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/2013). Navedena zakonska regulativa definira parametre zdravstvene ispravnosti vode za piće (mikrobiološke i kemijske), indikatorske parametre te njihove maksimalno dopuštene koncentracije. Fizikalno-kemijske karakteristike vode za piće ovise o porijeklu, načinu prerade i temperaturi vode, dok udio pojedinih kationa i aniona u vodi za piće može, uslijed dugotrajne i cjeloživotne izloženosti, utjecati i na zdravlje populacije određenog područja. Kako se voda za piće, koja se potrošačima isporučuje putem vodoopskrbnih sustava u Hrvatskoj, značajno razlikuje uslijed njena porijekla i načina prerade, cilj ovog rada je uzorkovati i usporediti kemijski sastav vode za piće iz vodoopskrbnih sustava gradova županijskih središta Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek