Pregled bibliografske jedinice broj: 781917
Utjecaj dodatka hmelja sorte Sladek i Saaz na kvalitetu piva proizvedenog infuzijskim postupkom ukomljavanja
Utjecaj dodatka hmelja sorte Sladek i Saaz na kvalitetu piva proizvedenog infuzijskim postupkom ukomljavanja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 781917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka hmelja sorte Sladek i Saaz na
kvalitetu piva proizvedenog infuzijskim postupkom
ukomljavanja
(The influence of Sladek and Saaz hop on the quality
of beer produced by infusion mashing process)
Autori
Pažin, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
12.10
Godina
2015
Stranica
31
Mentor
Tišma, Marina
Neposredni voditelj
Jurić, Anita
Ključne riječi
hmelj ; Sladek ; Saaz ; ukupni polifenoli ; gorčina ; bistroća ; pivo
(hop ; Sladek ; Saaz ; total polyphenols ; bitternes ; clarity ; beer)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj dodataka sorti hmelja Sladek i Saaz na kvalitetu svijetlog piva proizvedenog u Hercegovačkoj pivovari infuzijskim postupkom ukomljavanja. Analizirano je 10 šarži svijetlog piva proizvedenog u razdoblju od 3. 12. 2014. do 8. 6. 2015. Sva proizvedena piva bila su ujednačene kvalitete. Izmjerena koncentracija ukupnih polifenola iznosila je od 137 do 200 mg/L, ovisno o ispitanoj šarži. Izmjerena gorčina piva bila je u rasponu od 20 do 24 IBU, boja od 6, 6 do 8, 5 EBC, pH od 4, 30 do 4, 40, bistroća između 0, 42 i 0, 67 EBC, Udio alkohola je iznosio od 4, 98 do 5, 12 (vol.%), a udio CO2 od 5, 36 - 6, 21 g/L .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija