Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781827

Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)


Buljeta, Ivana
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 781827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)
(Antioxidant capacity and physicochemical parameters of winter savory honey (Satureja montana L.))

Autori
Buljeta, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Bilić, Blanka

Ključne riječi
med od vriska ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri
(winter savory honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters)

Sažetak
Antioksidativni kapacitet meda jedno je od najispitivanijih dokazanih pozitivnih svojstava meda. Uglavnom ovisi o botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom ukupnih fenola i bojom meda. Na uzorcima meda od vriska provedena je peludna analiza i određeni sljedeći fizikalno- kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, te udio šećera. Antioksidativni kapacitet je određen FRAP i DPPH metodama, dok je udio fenola određen Folin-Ciocalteu metodom. Rezultati analiza pokazali su da med od vriska karakterizira svijetlo žuta boja i spora kristalizacija. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 114, 1 do 192, 8 mg galne kiseline/kg meda. Antioksidativni kapacitet određen DPPH metodom iznosio je 11, 48 – 19, 21 mg/ml, a FRAP metodom 286, 5 – 506, 4 µM Fe(II). Visoke statistički značajne korelacije utvrđene su između boje, udjela ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Buljeta (autor)

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Buljeta, Ivana
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buljeta, I. (2015) 'Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljeta, Ivana}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {med od vriska, karakterizacija, antioksidativni kapacitet, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)}, keyword = {med od vriska, karakterizacija, antioksidativni kapacitet, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljeta, Ivana}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {winter savory honey, characterisation, antioxidant capacity, physicochemical parameters}, title = {Antioxidant capacity and physicochemical parameters of winter savory honey (Satureja montana L.)}, keyword = {winter savory honey, characterisation, antioxidant capacity, physicochemical parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font