Pregled bibliografske jedinice broj: 781827
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.)
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od vriska (Satureja montana L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 781827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski
parametri meda od vriska (Satureja montana L.)
(Antioxidant capacity and physicochemical parameters
of winter savory honey (Satureja montana L.))
Autori
Buljeta, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
33
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić, Blanka
Ključne riječi
med od vriska ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri
(winter savory honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters)
Sažetak
Antioksidativni kapacitet meda jedno je od najispitivanijih dokazanih pozitivnih svojstava meda. Uglavnom ovisi o botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom ukupnih fenola i bojom meda. Na uzorcima meda od vriska provedena je peludna analiza i određeni sljedeći fizikalno- kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, te udio šećera. Antioksidativni kapacitet je određen FRAP i DPPH metodama, dok je udio fenola određen Folin-Ciocalteu metodom. Rezultati analiza pokazali su da med od vriska karakterizira svijetlo žuta boja i spora kristalizacija. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 114, 1 do 192, 8 mg galne kiseline/kg meda. Antioksidativni kapacitet određen DPPH metodom iznosio je 11, 48 – 19, 21 mg/ml, a FRAP metodom 286, 5 – 506, 4 µM Fe(II). Visoke statistički značajne korelacije utvrđene su između boje, udjela ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek