Pregled bibliografske jedinice broj: 781680
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 1; 33-41 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 781680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja
(Production of meat from entire male pigs)
Autori
Cimerman, Emilija ; Kušec, Goran ; Lukić, Boris ; Djurkin Kušec, Ivona ; Budimir, Kristina ; Koturić, Tomislav
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 56
(2014), 1;
33-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
nekastrirani nerast ; androstenon ; skatol ; neugodan miris i okus mesa (Boar taint)
(Uncastrated male pig ; androstenone ; skatole ; boar taint)
Sažetak
Proizvodnja nekastriranih u odnosu na kastrirane nerastove je unosnija i profitabilnija, jer meso nekastriranih nerastova ima potrošačima prihvatljiviju kvalitetu mesa s većim udjelom mišićne mase i većim sadržajem proteina. Jedan od ključnih problema senzorske kvalitete mesa nekastriranih nerastova je neugodan i oštar miris te okus koji je većini potrošača neprihvatljiv. Steroidni produkt testisa, androstenon i razloženi L-triptofan odnosno skatol, glavni su spojevi odgovorni za takav miris i okus svinjskog mesa. Razina androstenona u tkivu nerastova povezuje se sa spolnom zrelošću dok razina skatola ovisi o uvjetima okruženja i prehrane. Smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa nerastova moguće je postići hranidbom čistim žitricama, cikorijom i hidrolizirajućim taninom. Nerastovi uzgojeni na organski ili ekološki način također ne osiguravaju pouzdano smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa. S druge strane, povećanju androstenona i skatola u adipoznom tkivu nerastova doprinosi stres prilikom transporta životinja prije klanja. Brojni rezultati istraživanja o primjeni genetske selekcije ukazuju na mogućnost smanjenja nastanka ovog važnog senzorskog svojstva mesa nekastriranih nerastova, no rješenja još nisu potvrđena u praksi. Trenutno se kao najjednostavnije rješenje, u mnogim zemljama kastracijom nerastova uspješno izbjegava visoke razine androstenona i skatola a s time i neugodan okus i miris mesa. Zbog porasta brige o dobrobiti životinja, očekuje se ukidanje kastracije od 1. siječnja 2018. godine u zemljama EU, stoga je od velike važnosti pronaći druga rješenja vezana uz navedene probleme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts