Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781680

Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja


Cimerman, Emilija; Kušec, Goran; Lukić, Boris; Djurkin Kušec, Ivona; Budimir, Kristina; Koturić, Tomislav
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 1; 33-41 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 781680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja
(Production of meat from entire male pigs)

Autori
Cimerman, Emilija ; Kušec, Goran ; Lukić, Boris ; Djurkin Kušec, Ivona ; Budimir, Kristina ; Koturić, Tomislav

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 56 (2014), 1; 33-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
nekastrirani nerast ; androstenon ; skatol ; neugodan miris i okus mesa (Boar taint)
(Uncastrated male pig ; androstenone ; skatole ; boar taint)

Sažetak
Proizvodnja nekastriranih u odnosu na kastrirane nerastove je unosnija i profitabilnija, jer meso nekastriranih nerastova ima potrošačima prihvatljiviju kvalitetu mesa s većim udjelom mišićne mase i većim sadržajem proteina. Jedan od ključnih problema senzorske kvalitete mesa nekastriranih nerastova je neugodan i oštar miris te okus koji je većini potrošača neprihvatljiv. Steroidni produkt testisa, androstenon i razloženi L-triptofan odnosno skatol, glavni su spojevi odgovorni za takav miris i okus svinjskog mesa. Razina androstenona u tkivu nerastova povezuje se sa spolnom zrelošću dok razina skatola ovisi o uvjetima okruženja i prehrane. Smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa nerastova moguće je postići hranidbom čistim žitricama, cikorijom i hidrolizirajućim taninom. Nerastovi uzgojeni na organski ili ekološki način također ne osiguravaju pouzdano smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa. S druge strane, povećanju androstenona i skatola u adipoznom tkivu nerastova doprinosi stres prilikom transporta životinja prije klanja. Brojni rezultati istraživanja o primjeni genetske selekcije ukazuju na mogućnost smanjenja nastanka ovog važnog senzorskog svojstva mesa nekastriranih nerastova, no rješenja još nisu potvrđena u praksi. Trenutno se kao najjednostavnije rješenje, u mnogim zemljama kastracijom nerastova uspješno izbjegava visoke razine androstenona i skatola a s time i neugodan okus i miris mesa. Zbog porasta brige o dobrobiti životinja, očekuje se ukidanje kastracije od 1. siječnja 2018. godine u zemljama EU, stoga je od velike važnosti pronaći druga rješenja vezana uz navedene probleme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Cimerman, Emilija; Kušec, Goran; Lukić, Boris; Djurkin Kušec, Ivona; Budimir, Kristina; Koturić, Tomislav
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 1; 33-41 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Cimerman, E., Kušec, G., Lukić, B., Djurkin Kušec, I., Budimir, K. & Koturić, T. (2014) Proizvodnja mesa od nekastriranih muških svinja. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (1), 33-41.
@article{article, author = {Cimerman, Emilija and Ku\v{s}ec, Goran and Luki\'{c}, Boris and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Budimir, Kristina and Koturi\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {33-41}, keywords = {nekastrirani nerast, androstenon, skatol, neugodan miris i okus mesa (Boar taint)}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Proizvodnja mesa od nekastriranih mu\v{s}kih svinja}, keyword = {nekastrirani nerast, androstenon, skatol, neugodan miris i okus mesa (Boar taint)} }
@article{article, author = {Cimerman, Emilija and Ku\v{s}ec, Goran and Luki\'{c}, Boris and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Budimir, Kristina and Koturi\'{c}, Tomislav}, year = {2014}, pages = {33-41}, keywords = {Uncastrated male pig, androstenone, skatole, boar taint}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {56}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Production of meat from entire male pigs}, keyword = {Uncastrated male pig, androstenone, skatole, boar taint} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font