Pregled bibliografske jedinice broj: 781669
Tehnološka kvaliteta pačjeg mesa
Tehnološka kvaliteta pačjeg mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 56 (2014), 4; 157-162 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 781669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka kvaliteta pačjeg mesa
(Technological quality of duck meat)
Autori
Kralik, Zlata ; Visković, Martin ; Mahmutović, Hava
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 56
(2014), 4;
157-162
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tehnološki pokazatelji ; meso pataka ; kvaliteta
(technological indicators ; duck meat ; quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je opisati tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića tovljenih 49 dana na intenzivan način uz korištenje standardnih krmnih smjesa. U pokusu su korišteni pačići dva genotipa C= Cherry Valley i P= pekinška patka. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića (CIE L, a i b), sposobnost vezanja vode (Sp.v.v. cm2), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). Istraživanje je obavljeno na 240 jednodnevnih pačića, a za potrebe ovog rada uzeti su uzorci prsnog mišićnog tkiva od muških pačića, i to 10 uzoraka od genotipa P i 10 uzoraka od genotipa C. Statistički značajno veća vrijednost pH1 izmjerena je kod prsnog mišića genotipa P u odnosu na genotip C (5, 99 odnosno 5, 90 ; P=0, 005). Statistički značajno veće (P=0, 024) pH2 vrijednosti mišićnog tkiva prsa imali su pačići genotipa P u usporedbi s genotipom C. Razlike između ispitivanih genotipova u vrijednostima kojima se opisuje boja CIE L*, a* i b* nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa prsa pataka genotipa P (29, 05%) dok je kod brojlerskih pačića genotipa P on iznosio 27, 26% (P>0, 065). Veća sila presijecanja bila je utvrđena kod mišićnog tkiva prsa pačića genotip P=74, 01N u odnosu na pačiće genotip C=70, 97N (P=0, 617). Iz rezultata istraživanja prikazanih pokazatelj koji opisuju tehnološku kvalitete mesa, kao i iz niza literaturnih reference, možemo istaknuti da je meso pačića, tovljenih na intenzivan način standardnim krmnim smjesama, neovisno o genotipu, zadovoljavajuće tehnološke kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts