Pregled bibliografske jedinice broj: 781582
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 781582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE
(ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF PROBIOTIC STARTER CULTURES FOR FOOD AND THEIR ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY)
Autori
Musa, Stefani
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
09.10
Godina
2015
Stranica
40
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
antibiotička osjetljivost; antimikrobna aktivnost; autohtone starter kulture za proizvodnju sira; fermentirani mliječni proizvodi
(antibiotic susceptibility; antimicrobial activity; autochthonous cheese starter cultures; fermented dairy products)
Sažetak
Autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline (BMK), izolirani su iz tradicionalno proizvedenih sireva, te su ispitani u okviru probiotičkog koncepta za njihovu primjenu kao probiotičkih starter kultura u proizvodnji hrane. Bakterijski sojevi Lactobacillus pentosus D3 i Lactobacillus plantarum D4 su sojevi izolirani iz hrvatskog tradicionalnog dimljenog sira, a sojevi Lactobacillus plantarum MA3 i Lactobacillus plantarum M5 iz hrvatskog tradicionalnog sušenog sira. Antimikrobna aktivnost ovih sojeva BMK ustanovljena je primjenom turbidimetrijske metode i difuzijske metode s rupama u agaru, a kao test-mikroorganizmi su korištene bakterije koje su najčešći kontaminati u hrani. Bakteriocinska aktivnost sojeva BMKje istražena metodom s dvostrukim slojem agara, a kao test- mikroorganizmi primijenjene su bakterije mliječne kiseline. Osjetljivost na antibiotike određivana je pomoću E-testa i metodom difuzije u agar s filtar-diskovima. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su ispitivani autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline pogodni za primjenu kao probiotičke starter kulture u biotehnološkoj proizvodnji hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija