Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781582

ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE


Musa, Stefani
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 781582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE
(ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF PROBIOTIC STARTER CULTURES FOR FOOD AND THEIR ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY)

Autori
Musa, Stefani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
09.10

Godina
2015

Stranica
40

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
antibiotička osjetljivost; antimikrobna aktivnost; autohtone starter kulture za proizvodnju sira; fermentirani mliječni proizvodi
(antibiotic susceptibility; antimicrobial activity; autochthonous cheese starter cultures; fermented dairy products)

Sažetak
Autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline (BMK), izolirani su iz tradicionalno proizvedenih sireva, te su ispitani u okviru probiotičkog koncepta za njihovu primjenu kao probiotičkih starter kultura u proizvodnji hrane. Bakterijski sojevi Lactobacillus pentosus D3 i Lactobacillus plantarum D4 su sojevi izolirani iz hrvatskog tradicionalnog dimljenog sira, a sojevi Lactobacillus plantarum MA3 i Lactobacillus plantarum M5 iz hrvatskog tradicionalnog sušenog sira. Antimikrobna aktivnost ovih sojeva BMK ustanovljena je primjenom turbidimetrijske metode i difuzijske metode s rupama u agaru, a kao test-mikroorganizmi su korištene bakterije koje su najčešći kontaminati u hrani. Bakteriocinska aktivnost sojeva BMKje istražena metodom s dvostrukim slojem agara, a kao test- mikroorganizmi primijenjene su bakterije mliječne kiseline. Osjetljivost na antibiotike određivana je pomoću E-testa i metodom difuzije u agar s filtar-diskovima. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da su ispitivani autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline pogodni za primjenu kao probiotičke starter kulture u biotehnološkoj proizvodnji hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Musa, Stefani
ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Musa, S. (2015) 'ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTIČKIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Musa, Stefani}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {antibioti\v{c}ka osjetljivost, antimikrobna aktivnost, autohtone starter kulture za proizvodnju sira, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, title = {ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PROBIOTI\v{C}KIH STARTER KULTURA ZA PROIZVODNJU HRANE I NJIHOVA OSJETLJIVOST NA ANTIBIOTIKE}, keyword = {antibioti\v{c}ka osjetljivost, antimikrobna aktivnost, autohtone starter kulture za proizvodnju sira, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Musa, Stefani}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {antibiotic susceptibility, antimicrobial activity, autochthonous cheese starter cultures, fermented dairy products}, title = {ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF PROBIOTIC STARTER CULTURES FOR FOOD AND THEIR ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY}, keyword = {antibiotic susceptibility, antimicrobial activity, autochthonous cheese starter cultures, fermented dairy products}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font