Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781543

Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve


Knjaz, Tomislav
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 781543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve
(Mandarin nectar secrertion in Neretva valley)

Autori
Knjaz, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2015

Stranica
26

Mentor
Bubalo, Dragan

Neposredni voditelj
Prđun, Saša

Ključne riječi
izlučivanje nektara; koncentracija šećera; Citrus unshiu; dolina Neretve
(nectar secretion; sugar concentration; Citrus unshiu; Neretva valley)

Sažetak
Dolinu Neretve, kao područje sa gotovo monokulturnim nasadima mandarina (Citrus unshiu Marc.), ubrajamo u tri najsjevernija predjela uzgajanja agruma u svijetu. Budući da mandarina ima odlike vrlo medonosne biljne vrste koja daje značajne količine nektara, pretpostavka je da bi takve pašne resurse trebalo iskoristiti. Stoga je cilj ovoga rada bio praćenje izlučivanja nektara i određivanje koncentracije šećera na četiri sorte mandarina. Istraživane su sorte: ‘Kawano Wase’, ‘Zorica’, ‘Okitshu’ i ‘Chahara’. Prikupljanje je nektara vršeno pomoću staklenih mikrokapilara, a koncentracija šećera mjerena je prijenosnim digitalnim refraktometrom izravno na terenu. Količina izlučenog nektara i koncentracija šećera praćena je na 30 cvjetova svake sorte u četiri različita vremena (10:00, 12:00, 14:00 i 16:00 sati) tijekom četiri uzastopna dana. Prosječna se količina izlučenog nektara kretala od 27, 53 µl kod sorte ‘Okitshu’ do 29, 60 µl kod sorte ‘Zorica’. Ustanovljeno je da je prosječna količina izlučenog nektara bila najniža u 10:00, a najviša u 16:00. Prosječna se koncentracija šećera u nektaru kretala od 18, 08 % kod sorte ‘Kawano Wase’ do 19, 20 % kod sorte ‘Zorica’. Obzirom na prosječnu koncentraciju šećera u nektaru utvrđeno je da je ona bila najniža u 12:00, a u najviša 16:00. Vremenske su prilike značajno utjecale, kako na samo izlučivanje nektara, tako i na koncentraciju šećera u nektaru. Povećanje temperature zraka iznad 20°C i s relativnom vlažnošću zraka od 60 – 80 % dovelo je do gotovo idealnih uvjeta za izlučivanje značajnijih količina nektara. Na osnovu dobivenih podataka potvrđena su očekivanja da je mandarina vrlo medonosna biljna vrsta te da bi od nje pčelari mogli polučiti znakovitu ekonomsku korist.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Saša Prđun (mentor)

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knjaz, Tomislav
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Knjaz, T. (2015) 'Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knjaz, Tomislav}, year = {2015}, pages = {26}, keywords = {izlu\v{c}ivanje nektara, koncentracija \v{s}e\'{c}era, Citrus unshiu, dolina Neretve}, title = {Izlu\v{c}ivanje nektara na pa\v{s}i mandarine u dolini Neretve}, keyword = {izlu\v{c}ivanje nektara, koncentracija \v{s}e\'{c}era, Citrus unshiu, dolina Neretve}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knjaz, Tomislav}, year = {2015}, pages = {26}, keywords = {nectar secretion, sugar concentration, Citrus unshiu, Neretva valley}, title = {Mandarin nectar secrertion in Neretva valley}, keyword = {nectar secretion, sugar concentration, Citrus unshiu, Neretva valley}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font