Pregled bibliografske jedinice broj: 781543
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 781543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izlučivanje nektara na paši mandarine u dolini Neretve
(Mandarin nectar secrertion in Neretva valley)
Autori
Knjaz, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Bubalo, Dragan
Neposredni voditelj
Prđun, Saša
Ključne riječi
izlučivanje nektara; koncentracija šećera; Citrus unshiu; dolina Neretve
(nectar secretion; sugar concentration; Citrus unshiu; Neretva valley)
Sažetak
Dolinu Neretve, kao područje sa gotovo monokulturnim nasadima mandarina (Citrus unshiu Marc.), ubrajamo u tri najsjevernija predjela uzgajanja agruma u svijetu. Budući da mandarina ima odlike vrlo medonosne biljne vrste koja daje značajne količine nektara, pretpostavka je da bi takve pašne resurse trebalo iskoristiti. Stoga je cilj ovoga rada bio praćenje izlučivanja nektara i određivanje koncentracije šećera na četiri sorte mandarina. Istraživane su sorte: ‘Kawano Wase’, ‘Zorica’, ‘Okitshu’ i ‘Chahara’. Prikupljanje je nektara vršeno pomoću staklenih mikrokapilara, a koncentracija šećera mjerena je prijenosnim digitalnim refraktometrom izravno na terenu. Količina izlučenog nektara i koncentracija šećera praćena je na 30 cvjetova svake sorte u četiri različita vremena (10:00, 12:00, 14:00 i 16:00 sati) tijekom četiri uzastopna dana. Prosječna se količina izlučenog nektara kretala od 27, 53 µl kod sorte ‘Okitshu’ do 29, 60 µl kod sorte ‘Zorica’. Ustanovljeno je da je prosječna količina izlučenog nektara bila najniža u 10:00, a najviša u 16:00. Prosječna se koncentracija šećera u nektaru kretala od 18, 08 % kod sorte ‘Kawano Wase’ do 19, 20 % kod sorte ‘Zorica’. Obzirom na prosječnu koncentraciju šećera u nektaru utvrđeno je da je ona bila najniža u 12:00, a u najviša 16:00. Vremenske su prilike značajno utjecale, kako na samo izlučivanje nektara, tako i na koncentraciju šećera u nektaru. Povećanje temperature zraka iznad 20°C i s relativnom vlažnošću zraka od 60 – 80 % dovelo je do gotovo idealnih uvjeta za izlučivanje značajnijih količina nektara. Na osnovu dobivenih podataka potvrđena su očekivanja da je mandarina vrlo medonosna biljna vrsta te da bi od nje pčelari mogli polučiti znakovitu ekonomsku korist.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb