Pregled bibliografske jedinice broj: 781459
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 781459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti korištenja istarskog goveda u ekološkoj poljoprivredi
(Possibilities of using Istrian cattle in organic farming)
Autori
Kiseljak, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
26
Mentor
Konjačić, Miljenko
Ključne riječi
istarsko govedo; ekološki uzgoj; zaštita
(Istrian cattle; organic farming; protection)
Sažetak
Istarsko govedo, u Istri poznato kao i boškarin, izvorna je autohtona pasmina Hrvatske. Spada u podolske skupine goveda koja naša područja naseljavaju u 5-tom stoljeću. Iznimno radnih odlika, danas sve više cijenjenije zbog svojeg mesa, koje predstavlja tradicionalnu gastronomsku ponudu Istre i Kvarnerskog otočja. Ovo govedo stvarano dugo godina, prošlo je kroz trnovit put, koji je ostavio i vidljive posljedice na samom govedu ali i na Istarskom poluotoku. Nekad brojna skupina populacija goveda, danas se bori za opstanak. Prema klasifikaciji FAO-a istarsko je govedo visoko ugrožena pasmina. Zbog prirodne, socijalne, kulturne i ekonomske vrijednosti istarskog goveda, razvili su se brojni projekti i metode očuvanja ovog autohtonog goveda. Koristi se u svrhe unapređenja ekološkog stočarstva i eko-turizma u Istri i na Kvarnerskom otočju, kojim se potiče zadržavanje stanovništva na tom području ali i očuvanja tradicionalnih navika ruralnih sredina. Važni su i ekološki dobitci ovakvog načina uzgoja istarskog goveda, koji su u vrijeme industrijalizacije, odnosno intenzivne proizvodnje hrane sve više potrebniji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)