Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 781208

Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka


Dobrijević, Zorana
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 781208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka
(Spectrofluorimetric analysis of acid soluble proteins of cow and goat milk)

Autori
Dobrijević, Zorana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.10

Godina
2015

Stranica
46

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
spektrofluorimetrija ; mlijeko ; sirutka ; proteini
(fluorescence ; milk ; whey ; protein)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost razlikovanja kravljeg od kozjeg mlijeka na osnovi intenziteta fluorescencije, koncentracije proteina i količine ukupnog amino dušika u sirutki. Dodatno je ispitano može li se procijeniti količina ukupnog amino dušika i količina proteina na osnovi fluorescencije. Analiza je obuhvaćala 60 uzoraka kravljeg (svježe, pasterizirano, UHT, rekonstituirano) i kozjeg (svježe, UHT) mlijeka. Fluorescencija senije pokazala pogodnom metodom za razlikovanje kravljeg i kozjeg mlijeka, ali se na osnovi FAST indeksa moglo razlikovati sirova od termički obrađenih mlijeka. Na osnovi količine ukupnog amino dušika moguće je razlikovati sirutke kozjih i kravljih mlijeka. Određivanje intenziteta fluorescencije sirutke pri 290/340 nm može poslužiti za procjenu koncentracije proteina u sirutki

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dobrijević, Zorana
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dobrijević, Z. (2015) 'Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrijevi\'{c}, Zorana}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {spektrofluorimetrija, mlijeko, sirutka, proteini}, title = {Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {spektrofluorimetrija, mlijeko, sirutka, proteini}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dobrijevi\'{c}, Zorana}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {fluorescence, milk, whey, protein}, title = {Spectrofluorimetric analysis of acid soluble proteins of cow and goat milk}, keyword = {fluorescence, milk, whey, protein}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font