Pregled bibliografske jedinice broj: 781208
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih proteina kravljeg i kozjeg mlijeka, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 781208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofluorimetrijska analiza kiselo topljivih
proteina kravljeg i kozjeg mlijeka
(Spectrofluorimetric analysis of acid soluble
proteins of cow and goat milk)
Autori
Dobrijević, Zorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.10
Godina
2015
Stranica
46
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
spektrofluorimetrija ; mlijeko ; sirutka ; proteini
(fluorescence ; milk ; whey ; protein)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost razlikovanja kravljeg od kozjeg mlijeka na osnovi intenziteta fluorescencije, koncentracije proteina i količine ukupnog amino dušika u sirutki. Dodatno je ispitano može li se procijeniti količina ukupnog amino dušika i količina proteina na osnovi fluorescencije. Analiza je obuhvaćala 60 uzoraka kravljeg (svježe, pasterizirano, UHT, rekonstituirano) i kozjeg (svježe, UHT) mlijeka. Fluorescencija senije pokazala pogodnom metodom za razlikovanje kravljeg i kozjeg mlijeka, ali se na osnovi FAST indeksa moglo razlikovati sirova od termički obrađenih mlijeka. Na osnovi količine ukupnog amino dušika moguće je razlikovati sirutke kozjih i kravljih mlijeka. Određivanje intenziteta fluorescencije sirutke pri 290/340 nm može poslužiti za procjenu koncentracije proteina u sirutki
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija