Pregled bibliografske jedinice broj: 781166
Utjecaj mikorize na prinos i mehanički sastav grozda cv. Traminac (Vitis vinifera L.)
Utjecaj mikorize na prinos i mehanički sastav grozda cv. Traminac (Vitis vinifera L.) // Proceedings. 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture. / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 530-533 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 781166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize na prinos i mehanički sastav grozda cv. Traminac (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhiza on yield and mechanical composition of grapes cv. Traminer (Vitis vinifera L.))
Autori
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Andabaka, Željko ; Stupić, Domagoj ; Kozina, Bernard ; Krištof, Eva ; Pavlešić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings. 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture.
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2015, 530-533
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikoriza; Traminac; prinos; šećer; ukupna kiselost
(mycorrhiza; Traminer; yield; sugar content; total acidity)
Sažetak
Predmet ovog istraživanja bio je utvrditi na koji način primjena živog ektomikoriznog micelija utječe na prinos i mehanički sastav grozdova kultivara Traminac. Pokus je postavljen 2013. godine na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu u Jazbini, koje je u sklopu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da je mikoriza pozitivno utjecala na povećanje prosječne mase bobice i grozda, na povećanje broja bobica u grozdu i grozdova po trsu, posljedično i prinosa po trsu. Također je utjecala na povećanje udjela mesa u grozdu, ali i smanjenje udjela sjemenki i peteljkovine. Udio kožice ostao je nepromijenjen. Mikoriza je, obzirom na veći prinos, očekivano dovela do smanjenja sadržaja šećera, ali i ukupne kiselosti u moštu kultivara Traminac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Bernard Kozina
(autor)
Marko Karoglan
(autor)