Pregled bibliografske jedinice broj: 780754
QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI
QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI, 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 780754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
QSRR MODELIRANJE U IONSKOJ KROMATOGRAFIJI
(QSRR modeling in ion chromatography)
Autori
Janda, Rea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
65
Mentor
Ukić, Šime
Ključne riječi
ionska kromatografija; analiza ugljikohidrata; QSRR modeliranje; „iso-to-grad“ pristup
(ion chromatography; carbohydrate analysis; QSRR modeling; „iso-to-grad“ approach)
Sažetak
Razvoj novih metoda za određivanje pojedinih analita ionskom kromatografijom dugotrajan je proces koji se najčešće temelji na metodi pokušaja i pogreške. Osim što pronalazak optimalnih uvjeta poput koncentracije eluensa, temperature sustava ili vremena trajanja analize oduzima puno vremena, nepovoljan je i s ekonomskog aspekta jer se troši velika količina raznoraznih reagensa. Kako bi se smanjili troškovi i vrijeme potrebno za razvoj novih metoda koriste se modeli vremena zadržavanja. Svrha ovog rada je izraditi gradijentni model vremena zadržavanja ugljikohidrata u ionskoj kromatografiji, a na temelju eksperimentalno određenih vrijednosti vremena zadržavanja pojedinih komponenata pri četirima jakostima eluensa. Na temelju spomenutih eksperimentalnih vrijednosti izrađeni su QSRR modeli, po jedan za svaku jakost eluensa. Kao alat za modeliranje primijenjene su umjetne neuronske mreže. Na temelju QSRR-om predviđenih vrijednosti vremena zadržavanja izrađeni su izokratni modeli vremena zadržavanja. Potom je, primjenom pristupa numeričkog integriranja (tzv. „iso-to-grad“ pristup), informacija prenašana u gradijentno okruženje. Budući da QSRR modeliranje uključuje samo strukturne značajke analita i ne vodi računa o njihovim međusobnim interakcijama, u razmatranja predviđenih vrijednosti vremena zadržavanja uključena su empirijska kromatografska znanja kojima su eliminirana nesuvisla predviđanja. Pokazalo se da primjena dodatnih empirijskih informacija može poboljšati izvedbene karakteristike modela vremena zadržavanja, što u konačnici može rezultitrati dodatnom znanstvenom i ekonomskom vrijednošću razvijenih modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
110005
125-1253092-3004 - Procesi ionske izmjene u sustavu kvalitete industrijskih voda (Bolanča, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb