Pregled bibliografske jedinice broj: 780627
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke // Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015. str. 41-47 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 780627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke
(Traditional cheeses of dalmatinska pramenka ewes)
Autori
Rako, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja
/ Matas, Mate ; Rako, Ante - Lećevica : Muć : Split : Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015, 41-47
ISBN
978-953-57775-1-9
Skup
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja
Mjesto i datum
Muć, Hrvatska; Lećevica, Hrvatska, 23.04.2015. - 24.04.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tradicijski sir; izvorna pasmina; gastronomska ponuda
(traditional cheese; indigenous breed; gastronomic offer)
Sažetak
U radu je opisana tehnologija proizvodnje sira iz mišine, tvrdog ovčjeg sira i skute. Posebnost tradicijskih ovčjih sireva je u korištenju sirovog mlijeka proizvedenog od izvorne pasmine na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava. Budući da se navedena proizvodnja temelji na uporabi sirovog ovčjeg mlijeka, proizvodnja kvalitetnih tradicijskih sireva zahtjeva određenu razinu znanja i vještina ali i potrebu daljnjih znanstvenih istraživanja. Povećanjem dostupnosti rezultata raznih znanstvenih istraživanja te popularizacijom navedenih rezultata kroz medije stvara se svijest kod potrošača o značaju prehrane i njenog učinka na zdravlje i kvalitet života. Stoga, tradicijski sirevi predstavljaju dio naše kulturne baštine i mogu biti značajan čimbenik u poboljšanju našeg gastronomskog identiteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Ante Rako
(autor)