Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 780627

Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke


Rako, Ante
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke // Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015. str. 41-47 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 780627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke
(Traditional cheeses of dalmatinska pramenka ewes)

Autori
Rako, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante - Lećevica : Muć : Split : Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015, 41-47

ISBN
978-953-57775-1-9

Skup
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja

Mjesto i datum
Muć, Hrvatska; Lećevica, Hrvatska, 23.04.2015. - 24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tradicijski sir; izvorna pasmina; gastronomska ponuda
(traditional cheese; indigenous breed; gastronomic offer)

Sažetak
U radu je opisana tehnologija proizvodnje sira iz mišine, tvrdog ovčjeg sira i skute. Posebnost tradicijskih ovčjih sireva je u korištenju sirovog mlijeka proizvedenog od izvorne pasmine na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava. Budući da se navedena proizvodnja temelji na uporabi sirovog ovčjeg mlijeka, proizvodnja kvalitetnih tradicijskih sireva zahtjeva određenu razinu znanja i vještina ali i potrebu daljnjih znanstvenih istraživanja. Povećanjem dostupnosti rezultata raznih znanstvenih istraživanja te popularizacijom navedenih rezultata kroz medije stvara se svijest kod potrošača o značaju prehrane i njenog učinka na zdravlje i kvalitet života. Stoga, tradicijski sirevi predstavljaju dio naše kulturne baštine i mogu biti značajan čimbenik u poboljšanju našeg gastronomskog identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Ante Rako (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rako, Ante
Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke // Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Lećevica : Muć : Split: Kulturni sabor Zagore - podružnica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, 2015. str. 41-47 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Rako, A. (2015) Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke. U: Matas, M. & Rako, A. (ur.)Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja.
@article{article, author = {Rako, Ante}, year = {2015}, pages = {41-47}, keywords = {tradicijski sir, izvorna pasmina, gastronomska ponuda}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {Tradicijski sirevi od mlijeka dalmatinske pramenke}, keyword = {tradicijski sir, izvorna pasmina, gastronomska ponuda}, publisher = {Kulturni sabor Zagore - podru\v{z}nica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a Split}, publisherplace = {Mu\'{c}, Hrvatska; Le\'{c}evica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rako, Ante}, year = {2015}, pages = {41-47}, keywords = {traditional cheese, indigenous breed, gastronomic offer}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {Traditional cheeses of dalmatinska pramenka ewes}, keyword = {traditional cheese, indigenous breed, gastronomic offer}, publisher = {Kulturni sabor Zagore - podru\v{z}nica Zagreb, Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a Split}, publisherplace = {Mu\'{c}, Hrvatska; Le\'{c}evica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font