Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 780404

Kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj


Marević, Ante
Kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 780404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj
(Monitoring Pesticide Residues in Food of Plant Origin in Croatia)

Autori
Marević, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Mešić, Aleksandar

Ključne riječi
Sigurnost hrane; ostaci pesticida; javni standardi; privatni standardi; program monitoringa; kontrola hrane; hrana biljnog podrijetla; najviše dopuštene razine
(Food safety; pesticide residues; public standards; private standards; monitoring program; food control; food of plant origin; maximum residue levels)

Sažetak
Sigurnost hrane nije samo zakonska obveza, nego i zahtjev potrošača širom svijeta. Najznačajniji izvor kontaminacije hrane biljnog podrijetla su ostaci pesticida i njihovi metaboliti. Razvoj modernih analitičkih metoda omogućio je brzo i relativno jeftino laboratorijsko utvrđivanje razine ostataka pesticida što je osnovni preduvjet za kontrolu sigurnosti hrane. Kako bi se osigurala sigurnost hrane uspostavljaju se različiti standardi kontrole, a mogu biti javni ili privatni. Javne standarde uspostavlja svaka država kao zakonsku obvezu. Tako se definiraju najviše dopuštene razine ostataka svih pesticida za svaku kulturu za koju su registrirani, ali i propisuje način njihove kontrole (broj uzoraka za analizu, metode uzorkovanja i laboratorijskih analiza te procedure u slučaju otkrivanja zdravstveno neispravne hrane). U Hrvatskoj je sigurnost hrane u nadležnosti dvaju ministarstava. Ispunjavajući direktive Europske komisije, Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni program monitoringa ostataka pesticida, koji služi kao statistički pokazatelj stanja sigurnosti hrane i obuhvaća nekoliko stotina uzoraka. Zbog ograničenog budžeta te analize ne obuhvaćaju dovoljan broj djelatnih tvari. Nadzor hrane koja se uvozi u Hrvatsku i nalazi na tržištu provodi sanitarna inspekcija u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Detaljni rezultati njihovog nadzora nisu javni, a obuhvaćaju veći broj uzoraka nego u Nacionalnom programu monitoringa ostataka pesticida, koji se analiziraju na sličan način. Osim javnih standarda, postoji sve veći broj privatnih standarda, koji mogu biti međunarodni ili nacionalni, odnosno kolektivni ili individualni. Privatne individualne standarde obično uspostavljaju pojedini distributeri hrane koji u svojoj maloprodaji koriste takve standarde kako bi spriječili pojavu incidenata sa sigurnosti hrane, ali i kao značajan marketinški alat. Kolektivni standardi, kao što je GLOBALG.A.P., obuhvaćaju različite proizvođače, a zastupljeni su i kao dio standarda koji primjenjuju različiti distributeri hrane. Osim njih postoje i nacionalni ili regionalni standardi koji, uz sigurnost hrane, kupcima jamče i njezino podrijetlo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandar Mešić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marević, Ante
Kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Marević, A. (2014) 'Kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marevi\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {Sigurnost hrane, ostaci pesticida, javni standardi, privatni standardi, program monitoringa, kontrola hrane, hrana biljnog podrijetla, najvi\v{s}e dopu\v{s}tene razine}, title = {Kontrola ostataka sredstava za za\v{s}titu bilja u hrani biljnog podrijetla u Hrvatskoj}, keyword = {Sigurnost hrane, ostaci pesticida, javni standardi, privatni standardi, program monitoringa, kontrola hrane, hrana biljnog podrijetla, najvi\v{s}e dopu\v{s}tene razine}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marevi\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {Food safety, pesticide residues, public standards, private standards, monitoring program, food control, food of plant origin, maximum residue levels}, title = {Monitoring Pesticide Residues in Food of Plant Origin in Croatia}, keyword = {Food safety, pesticide residues, public standards, private standards, monitoring program, food control, food of plant origin, maximum residue levels}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font