Pregled bibliografske jedinice broj: 779994
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 779994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski
parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)
(Antioxidant capacity and physicochemical parameters
of rape honey (Brassica sp.))
Autori
Cikoš, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić, Blanka
Ključne riječi
med od uljane repice ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri
(rape honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je karakterizirati med od uljane repice (Brassica sp.) s naglaskom na antioksidativni kapacitet. Antioksidativni kapacitet meda ovisi prvenstveno o njegovu botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom fenola i bojom. Od fizikalno-kemijskih parametara određeni su: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, omjer fruktoze i glukoze te njihov zbroj. Udio fenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom dok je antioksidativni kapacitet određen FRAP i DPPH metodama. Rezultati analiza pokazali su da med od uljane repice karakterizira nizak omjer fruktoze i glukoze s prosječnom vrijednosti 1, 00±0, 03 te da spada u kategoriju jako svijetlo žutih medova prema Pfund-ovoj skali (prosječna vrijednost 37, 5±7, 9 mm Pfund). Udio ukupnih fenola nalazio se u rasponu 108, 2-152, 6 mg galne kiseline/kg meda, dok je antioksidativni kapacitet određen FRAP metodom bio 144, 6-232, 3 µM Fe(II), a onaj određen DPPH metodom 17, 51-29, 09 mg/ml.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek