Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779994

Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)


Cikoš, Ana-Marija
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 779994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)
(Antioxidant capacity and physicochemical parameters of rape honey (Brassica sp.))

Autori
Cikoš, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Flanjak, Ivana

Neposredni voditelj
Bilić, Blanka

Ključne riječi
med od uljane repice ; karakterizacija ; antioksidativni kapacitet ; fizikalno-kemijski parametri
(rape honey ; characterisation ; antioxidant capacity ; physicochemical parameters)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je karakterizirati med od uljane repice (Brassica sp.) s naglaskom na antioksidativni kapacitet. Antioksidativni kapacitet meda ovisi prvenstveno o njegovu botaničkom podrijetlu, a najčešće se povezuje s udjelom fenola i bojom. Od fizikalno-kemijskih parametara određeni su: udio vode, električna provodnost, boja, aktivnost dijastaze, udio HMF- a, omjer fruktoze i glukoze te njihov zbroj. Udio fenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom dok je antioksidativni kapacitet određen FRAP i DPPH metodama. Rezultati analiza pokazali su da med od uljane repice karakterizira nizak omjer fruktoze i glukoze s prosječnom vrijednosti 1, 00±0, 03 te da spada u kategoriju jako svijetlo žutih medova prema Pfund-ovoj skali (prosječna vrijednost 37, 5±7, 9 mm Pfund). Udio ukupnih fenola nalazio se u rasponu 108, 2-152, 6 mg galne kiseline/kg meda, dok je antioksidativni kapacitet određen FRAP metodom bio 144, 6-232, 3 µM Fe(II), a onaj određen DPPH metodom 17, 51-29, 09 mg/ml.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ana-Marija Cikoš (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Cikoš, Ana-Marija
Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Cikoš, A. (2015) 'Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ciko\v{s}, Ana-Marija}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {med od uljane repice, karakterizacija, antioksidativni kapacitet, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Antioksidativni kapacitet i fizikalno-kemijski parametri meda od uljane repice (Brassica sp.)}, keyword = {med od uljane repice, karakterizacija, antioksidativni kapacitet, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ciko\v{s}, Ana-Marija}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {rape honey, characterisation, antioxidant capacity, physicochemical parameters}, title = {Antioxidant capacity and physicochemical parameters of rape honey (Brassica sp.)}, keyword = {rape honey, characterisation, antioxidant capacity, physicochemical parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font