Pregled bibliografske jedinice broj: 779412
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 779412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS
(Exstraction and characterization of volatile components from rosemary, sage and lavender with HS-SPME/GC-MS)
Autori
Marčac, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.02
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Djaković, Senka
Neposredni voditelj
Leitner, Erich
Ključne riječi
lakohlapljive komponenete; ružmarin; kadulja; lavanda; HS-SPME
(volatile components; rosemary; sage; lavender; HS-SPME)
Sažetak
Ružmarin (Rosmarinous officinalis L.), kadulja (Salvia officinalis L.) i lavanda (Lavandula angustifolia Mill.) su biljke koje pripadaju porodici Lamiaceae. Vrlo dobro uspjevaju na Mediteranu, posebice u Dalmaciji. Za potrebe ovog diplomskog rada, provedena je izolacija lako hlapljivih komponenata iz lista ružmarina s lokaliteta Istre i Visa, zatim iz lista kadulje s lokaliteta Istre, Raba i Paga, te cvijeta lavande s lokaliteta Istre. Pri postupku izolacije korištene su slijedeće metode: mikro ekstrakcija u vršnom dijelu viala iz krutog uzorka (HS-SPME), spregnuta tehnika plinske kromatografije-masene spektrometrije. Izolirane lako hlapljive komponente su identificirane računalnim programom instrument Data Analysis i njihovi izračunati retencijski indeksi (RI) su uspoređeni sa RI dostupni na internetskoj bazi podataka flavornet. Usporedbom sastava lako hlapljivih komponente ružmarina, kadulje i lavande s različitih lokaliteta potvrđeno je da zbog različitog geografskog podrijetla postoji i razlika u sastavu izoliranih smjesa. Također su potvrđene prednosti primjene HS-SPME metode pri izolaciji lako hlapljivih komponenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb