Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779412

Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS


Marčac, Nina
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 779412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS
(Exstraction and characterization of volatile components from rosemary, sage and lavender with HS-SPME/GC-MS)

Autori
Marčac, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.02

Godina
2015

Stranica
47

Mentor
Djaković, Senka

Neposredni voditelj
Leitner, Erich

Ključne riječi
lakohlapljive komponenete; ružmarin; kadulja; lavanda; HS-SPME
(volatile components; rosemary; sage; lavender; HS-SPME)

Sažetak
Ružmarin (Rosmarinous officinalis L.), kadulja (Salvia officinalis L.) i lavanda (Lavandula angustifolia Mill.) su biljke koje pripadaju porodici Lamiaceae. Vrlo dobro uspjevaju na Mediteranu, posebice u Dalmaciji. Za potrebe ovog diplomskog rada, provedena je izolacija lako hlapljivih komponenata iz lista ružmarina s lokaliteta Istre i Visa, zatim iz lista kadulje s lokaliteta Istre, Raba i Paga, te cvijeta lavande s lokaliteta Istre. Pri postupku izolacije korištene su slijedeće metode: mikro ekstrakcija u vršnom dijelu viala iz krutog uzorka (HS-SPME), spregnuta tehnika plinske kromatografije-masene spektrometrije. Izolirane lako hlapljive komponente su identificirane računalnim programom instrument Data Analysis i njihovi izračunati retencijski indeksi (RI) su uspoređeni sa RI dostupni na internetskoj bazi podataka flavornet. Usporedbom sastava lako hlapljivih komponente ružmarina, kadulje i lavande s različitih lokaliteta potvrđeno je da zbog različitog geografskog podrijetla postoji i razlika u sastavu izoliranih smjesa. Također su potvrđene prednosti primjene HS-SPME metode pri izolaciji lako hlapljivih komponenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Marčac (autor)

Avatar Url Senka Djaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marčac, Nina
Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marčac, N. (2015) 'Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ružmarina, kadulje i lavande pomoću HS- SPME/GC-MS', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}ac, Nina}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {lakohlapljive komponenete, ru\v{z}marin, kadulja, lavanda, HS-SPME}, title = {Ekstrakcija i karakterizacija lakohlapljivih spojeva iz ru\v{z}marina, kadulje i lavande pomo\'{c}u HS- SPME/GC-MS}, keyword = {lakohlapljive komponenete, ru\v{z}marin, kadulja, lavanda, HS-SPME}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}ac, Nina}, year = {2015}, pages = {47}, keywords = {volatile components, rosemary, sage, lavender, HS-SPME}, title = {Exstraction and characterization of volatile components from rosemary, sage and lavender with HS-SPME/GC-MS}, keyword = {volatile components, rosemary, sage, lavender, HS-SPME}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font