Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779339

Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku


Blažanović, Mislav
Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 779339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku
(Factors affecting the concentration of urea in milk)

Autori
Blažanović, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
29

Mentor
Antunac, Neven

Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija

Ključne riječi
Urea; mlijeko; koncentracija ureje; proteini; energija
(Urea; milk; concentration of urea; proteins; energy)

Sažetak
Urea, (H2N-CO-NH2), je diamid ugljične kiseline i krajnji produkt deaminacije aminokiselina odnosno metabolizma proteina kod sisavaca. Višak proteina se ne izlučuje nego se deaminira i prevodi u amonijak. Amonijak je otrovan za životinjska tkiva te se zbog toga u jetri prevodi u ureu. Određivanje ureje u mlijeku sve više nalazi primjenu zato što je dobar pokazatelj izbalansiranosti obroka za preživače u smislu odnosa proteina i energije. Određeni čimbenici utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, a to su: pasmina, hranidba, stadij i redoslijed laktacije, sezona, broj somatskih stanica i tjelesna masa goveda. Kod preživača prilikom razgradnje sirovih proteina krme u prostoru buraga (rumen) i kapure (reticulum) dolazi do deaminacije aminokiselina, prilikom čega nastaje amonijak, kojega mikroorganizmi koriste za sintezu mikrobnog proteina uz prisustvo energije. Dio amonijaka koji nastaje u buragu se apsorbira u organizam, no iz razloga što amonijak štetno djeluje na organizam, odnosno na zdravlje životinje, prevodi se u ureu koja nije toksična. Urea se izlučuje mlijekom i mokraćom iz organizma ili se slinom vraća u probavni sustav (recikliranje).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)

Avatar Url Darija Bendelja Ljoljić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažanović, Mislav
Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Blažanović, M. (2015) 'Čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}anovi\'{c}, Mislav}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {Urea, mlijeko, koncentracija ureje, proteini, energija}, title = {\v{C}imbenici koji utje\v{c}u na koncentraciju ureje u mlijeku}, keyword = {Urea, mlijeko, koncentracija ureje, proteini, energija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}anovi\'{c}, Mislav}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {Urea, milk, concentration of urea, proteins, energy}, title = {Factors affecting the concentration of urea in milk}, keyword = {Urea, milk, concentration of urea, proteins, energy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font