Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779224

Karcinogene tvari u hrani


Bašnec, Anja
Karcinogene tvari u hrani, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 779224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karcinogene tvari u hrani
(Food carcinogens)

Autori
Bašnec, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.10

Godina
2015

Stranica
30

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
karcinogenost ; toksini ; prehrana ; aditivi
(carcinogens ; toxins ; nutrition ; aditives)

Sažetak
Uz ostale čimbenike koji potiču nenormalan rast stanica, prehrana je ključ za otkrivanje mehanizama nastanka raka i utjecaja pojedinih karcinogena na staničnu DNA. Da bi se aktivirala toksičnost supstanci iz hrane, one moraju proći kroz epitel probavnoga trakta i zatim ući u krvožilni sustav i doći do ciljanih stanica. Toksini koji uzrokuju ta oštećenja mogu biti prirodno prisutni u biljkama i životinjama koje konzumiramo, dolaziti iz okoliša ili pak nastaju prilikom obrade hrane. Najčešći prirodno prisutni toksini i karcinogeni su inhibitori enzima, glukozinolati u lisnatom povrću, histamin i aflatoksini, oni iz okoliša koji u hranu dospijevaju kroz tlo i vodu prilikom uzgoja, a to su dioksini, policiklički aromatski ugljikovodici i teški metali kao živa. Ljudi obrađuju hranu od početaka postojanja, kako bi ju učinili lakše probavljivom i sigurnom za prehranu, međutim osim korisnih učinaka, termičko tretiranje hrane ima i negativne posljedice koje se javljaju u obliku akrilamida, heterocikličkih amina i nitrozamina. Kao posebna kategorija tu su i aditivi koji se namjerno dodaju prehrani i koji u malim količinama ne smiju imati štetan učinak na zdravlje jer su regulirani zakonskim propisima. Kako bi se zaštitili od svih opasnosti koje se javljaju u hrani moramo biti educirani o pravilnim tehnikama rukovanja određenom hranom ili izbjegavati one vrste namirnica za koje je sigurno utvrđeno karcinogeno djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bašnec, Anja
Karcinogene tvari u hrani, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bašnec, A. (2015) 'Karcinogene tvari u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}nec, Anja}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {karcinogenost, toksini, prehrana, aditivi}, title = {Karcinogene tvari u hrani}, keyword = {karcinogenost, toksini, prehrana, aditivi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}nec, Anja}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {carcinogens, toxins, nutrition, aditives}, title = {Food carcinogens}, keyword = {carcinogens, toxins, nutrition, aditives}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font