Pregled bibliografske jedinice broj: 779186
Kvantitativna genentska analiza Wilmink laktacijske krivulje koristeći SAS GLIMMIX proceduru
Kvantitativna genentska analiza Wilmink laktacijske krivulje koristeći SAS GLIMMIX proceduru, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 779186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativna genentska analiza Wilmink laktacijske krivulje koristeći SAS GLIMMIX proceduru
(Quantitative genetic analysis of Wilmink lactation curve with SAS GLIMMIX procedure)
Autori
Mateja Pavlinić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Kapš, Miroslav
Neposredni voditelj
Ferenčaković, Maja
Ključne riječi
: mlijeko; laktacija; laktacijska krivulja; Wilmink laktacijska krivulja; generalizirani linearni mješoviti model; model očeva; varijanca; heritabilitet
(milk; lactation; lactation curve; Wilmink lactation curve; generalized linear mixed model; sire model; variance; heritability)
Sažetak
U oplemenjivačkom radu za poboljšanje svojstava mliječnosti kod mliječnih krava, neophodno je točno procijeniti genetske parametre koji utječu na svojstva i tijek laktacije. Podaci u laktaciji uključivali su niz ponovljenih mjerenja po kravi te je zbog toga količina podataka bila jako velika. Podaci laktacijskih krivulja simulirani su na temelju modela očeva te zadanih heritabiliteta i korelacija. Podaci laktacijskih krivulja uključuju podatke kćeri 1000 bikova: 50 kćeri po svakom biku i 7 ponovljenih podataka tijekom laktacije za svaku kćer. Korištenjem matematičkog modela Wilmink laktacijske krivulje (Wilmink, 1987) i SAS procedure GLIMMIX detaljno je opisano korištenje modela i procedura te upotrijebljenih naredbi i opcija za kvantitativnu genetsku analizu. Iz dobivenih rezultata određenim procedurama programskog paketa SAS dobivene su proječne vrijednosti laktacijske krivulje kao i prikaz njenog kretanja koji se poklapaju sa rezultatima prijašnjih istraživanja. Rezultati procjene genetskih parametara također su u okvirima zadanih vrijednosti, te se na temelju njihove procjene može nastaviti sa daljnjim oplemenjivačkim radom poboljšanja mliječnih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb