Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 779036

Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike


Jovanović, Tea
Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 779036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike
(Agronomic traits of soilless grown pepper)

Autori
Jovanović, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.07

Godina
2014

Stranica
32

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; hidroponski uzgoj; kalcijev nitrat; prinos
(Capsicum annuum L.; soilless culture; calcium nitrate; yield)

Sažetak
Zbog problema koji se javljaju pri višegodišnjem uzgoju paprike na istom tlu u zaštićenom prostoru, proizvođači prelaze na hidroponski uzgoj, koji omogućava ostvarenje višeg prinosa na temelju intenzivnijeg rasta i mogućnosti ranije berbe u takvim uvjetima. Istraživanje je provedeno 2007.godine sa ciljem utvrđivanja utjecaja smanjene koncentracije kalcija u hranjivoj otopini na komponente prinosa, kao i na pojavu vršne truleži ploda paprike hibridnog kultivara „Vedrana“. Pokus je postavljen po shemi slučajnog bloknog rasporeda u 6 ponavljanja. Sadnja na ploče kamene vune je obavljena 3.svibnja, a sklop biljaka je iznosio 2, 5 biljke /m2. Sve biljke su prihranjivane sa standardnom hranjivom otopinom izuzev smanjene koncentracije kalcija koja je korištena tijekom plodonošenja. Praćeno je dnevno variranje minimalne i maksimalne temperature, te relativne vlage zraka tijekom vegetacije. pH- i EC-vrijednosti te sastav hranjive otopine iz spremnika i u zoni korijena utvrđeni su laboratorijskim analizama koje su vršene periodički, svakih 14 dana. Biljke paprike su pincirane na dvije stabljike („V“-sustav). Od 14.lipnja do 19.listopada obavljeno je 16 berbi. U berbi su utvrđeni broj i masa tržnih plodova, tržni prinos te broj i udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži u ukupnom broju plodova. Statistička analiza rezultata obavljena je analizom varijance (ANOVA), dok su razlike između prosječnih vrijednosti utvrđene korištenjem LSD testa. Smanjenje koncentracije kalcijevog nitrata u hranjivoj otopini za 50% nije značajno utjecalo na broj tržnih (oko 35) i broj netržnih (19) plodova po biljci kao ni na prosječnu masu tržnih plodova (93 i 94 g) te tržni prinos (3279 i 3552 g/biljci).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jovanović, Tea
Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Jovanović, T. (2014) 'Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovi\'{c}, Tea}, year = {2014}, pages = {32}, keywords = {Capsicum annuum L., hidroponski uzgoj, kalcijev nitrat, prinos}, title = {Gospodarska svojstva hidroponski uzgojene paprike}, keyword = {Capsicum annuum L., hidroponski uzgoj, kalcijev nitrat, prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovanovi\'{c}, Tea}, year = {2014}, pages = {32}, keywords = {Capsicum annuum L., soilless culture, calcium nitrate, yield}, title = {Agronomic traits of soilless grown pepper}, keyword = {Capsicum annuum L., soilless culture, calcium nitrate, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font