Pregled bibliografske jedinice broj: 778769
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 778769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora
(Examination of the quality of sea and shellfish in the productive and catching zones of the Adriatic Sea)
Autori
Toni Lakoš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
24.09
Godina
2015
Stranica
44
Mentor
Ujević, Ivana
Ključne riječi
uzgoj; izlov; školjkaši; praćenje kakvoće mora
(aquaculture; fishing; shellfish; sea water monitoring)
Sažetak
U ovom završnom radu su prikazana područja uzgoja i izlova na kojima se obavlja provjera kakvoće mora i školjkaša. U kratkim crtama su opisani načini i učestalost uzorkovanja referentnih vrsta, metode laboratorijske obrade uzoraka, prikaz i obrada podataka te njihova usporedba s referentnim vrijednostima. Kontinuirano praćenje kakvoće školjkaša, obuhvaća provjeru mikrobiološke kakvoće te mjerenja biotoksina i teških metala, te je neophodno potrebno, jer se navedeni čimbenici akumuliraju u različitim morskim organizmima, pogotovo onima koji se hrane filtracijom morske vode (“filtratori”), kao što su školjkaši. To je razlog što su školjkaši s aspekta zdravlja ljudi rizična skupina budući da u svojim organizmima akumuliraju sve vrste zagađivala prisutnih u morskoj vodi. Mikrobiološki kontaminirani školjkaši mogu izazvati brojne bolesti npr. gastro-enteritis, virusni hepatitis, tifus, paratifus, koleru i druge bolesti. Prisutnost biotoksina može izazvati gubitak pamćenja, probavne smetnje i paralizu. Akumulacija teških metala može ostaviti teške posljedice na živčanom sustavu. Ove činjenice još više naglašavaju važnost kontinuirane provjere zdravstvene kakvoće školjkaša ne samo zbog zdravlja ljudi nego i zbog održavanja i unapređenja te vrlo važne privredne djelatnosti. (43 stranice, 14 slika, 25tablica, 16 literaturnih navoda, jezik izvornika: hrvatski)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Profili:
Ivana Ujević
(mentor)