Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778769

Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora


Toni Lakoš
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 778769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora
(Examination of the quality of sea and shellfish in the productive and catching zones of the Adriatic Sea)

Autori
Toni Lakoš

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2015

Stranica
44

Mentor
Ujević, Ivana

Ključne riječi
uzgoj; izlov; školjkaši; praćenje kakvoće mora
(aquaculture; fishing; shellfish; sea water monitoring)

Sažetak
U ovom završnom radu su prikazana područja uzgoja i izlova na kojima se obavlja provjera kakvoće mora i školjkaša. U kratkim crtama su opisani načini i učestalost uzorkovanja referentnih vrsta, metode laboratorijske obrade uzoraka, prikaz i obrada podataka te njihova usporedba s referentnim vrijednostima. Kontinuirano praćenje kakvoće školjkaša, obuhvaća provjeru mikrobiološke kakvoće te mjerenja biotoksina i teških metala, te je neophodno potrebno, jer se navedeni čimbenici akumuliraju u različitim morskim organizmima, pogotovo onima koji se hrane filtracijom morske vode (“filtratori”), kao što su školjkaši. To je razlog što su školjkaši s aspekta zdravlja ljudi rizična skupina budući da u svojim organizmima akumuliraju sve vrste zagađivala prisutnih u morskoj vodi. Mikrobiološki kontaminirani školjkaši mogu izazvati brojne bolesti npr. gastro-enteritis, virusni hepatitis, tifus, paratifus, koleru i druge bolesti. Prisutnost biotoksina može izazvati gubitak pamćenja, probavne smetnje i paralizu. Akumulacija teških metala može ostaviti teške posljedice na živčanom sustavu. Ove činjenice još više naglašavaju važnost kontinuirane provjere zdravstvene kakvoće školjkaša ne samo zbog zdravlja ljudi nego i zbog održavanja i unapređenja te vrlo važne privredne djelatnosti. (43 stranice, 14 slika, 25tablica, 16 literaturnih navoda, jezik izvornika: hrvatski)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Ujević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Toni Lakoš
Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Toni Lakoš (2015) 'Provjera kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima u vodama Jadranskog mora', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {44}, keywords = {uzgoj, izlov, \v{s}koljka\v{s}i, pra\'{c}enje kakvo\'{c}e mora}, title = {Provjera kakvo\'{c}e mora i \v{s}koljka\v{s}a na proizvodnim podru\v{c}jima u vodama Jadranskog mora}, keyword = {uzgoj, izlov, \v{s}koljka\v{s}i, pra\'{c}enje kakvo\'{c}e mora}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {44}, keywords = {aquaculture, fishing, shellfish, sea water monitoring}, title = {Examination of the quality of sea and shellfish in the productive and catching zones of the Adriatic Sea}, keyword = {aquaculture, fishing, shellfish, sea water monitoring}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font