Pregled bibliografske jedinice broj: 778718
Važnost uzgoja algi kao izvor hrane u budućnosti
Važnost uzgoja algi kao izvor hrane u budućnosti, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 778718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost uzgoja algi kao izvor hrane u budućnosti
(Growing importance of micro-algae as source of food in future)
Autori
Alii, Arta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
13
Mentor
Gligora Udovič, Marija
Ključne riječi
mikroalge; izvor hrane
(microalgae; source of food)
Sažetak
Alge su prvi eukariotski organizmi koji su mogli obavljati fotosintezu. Smatraju se največim proizvođačima kisika na Zemlji.Od mikrometarskih planktona do i više od 50 metara dugih morskih trava, one zauzimaju gotovo sva staništa. Imaju veliku primjenu i korist u prehrambene, industrijske, tehnološke i kozmetičke svrhe. Oblikom su slične biljkama, ali bez listova, korjena i cvijeta. U ovom radu se opisane metode uzgoja algi i njena korist i značaj u prehrabmene svrhe. Njeni esencijalni nutrijenti su se iskazali kao dobra zamjena za lijekove, hranu i energiju, poglavito kada je potreba za novim i boljim izvorima energije postala nužnom. Najpoznatije mikroalge za prehranu na tržištu su Chlorella i Spirulina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Gligora Udovič
(mentor)