Pregled bibliografske jedinice broj: 778650
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja
(Impact of conventional and ecological production of vegetables on chemical properties of pseudogley)
Autori
Pandžić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Bensa, Aleksandra
Neposredni voditelj
Rubinić, Vedran
Ključne riječi
pseudoglej; kemijska svojstva; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja; povrće
(pseudogley; chemical properties; ecological production; conventional production; vegetables)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na područuju Hudova u Zagrebačkoj županiji s ciljem utvrđivanja promjenjivosti kemijskih svojstava pseudogleja uslijed konvencionalnog i ekološkog načina uzgoja povrća. Ukupno je analizirano 9 uzoraka tla površinskog horizonta, 3 pod ekološkom proizvodnjom povrća, 3 pod konvencionalnom i 3 u prirodnim uvjetima (livada). U uzorcima je određena reakcija tla (HRN ISO 10390, 2005), količina humusa po Tjurinu (JDPZ, 1966), hidrolitski aciditet i parametri adsorpcijskog kompleksa tla metodom po Kappenu (JDPZ, 1966) te fiziološki aktivni fosfor i kalij AL- metodom (JDPZ, 1966.). U odnosu na prirodno tlo ekološka proizvodnja povrća povisila je sadržaj humusa u tlu s prosječnih 2, 95% na 3, 71%, pH s 4, 46 na 5, 70, stupanj zasićenosti bazama adsorpcijskog kompleksa tla s 42, 9 na 64, 3%, te smanjila potrebu za kalcifikacijom od umjerenih do niskih doza. Konvencionalna proizvodnja povrća je najznačajnije povisila sadržaj fiziološki aktivnih hraniva u tlu, fosfora s 3, 19 na 9, 96 mg P2O5/100 g tla, te posebno kalija s 9, 96 na 32, 3 mg K2O/100 g tla, a sadržaj humusa smanjila s 2, 95 na 2, 86%. Usporedbom različitih načina proizvodnje povrća uočava se da konvencionalna proizvodnja značajnije povisuje fiziološki aktivna hraniva u tlu, a ekološka sadržaj humusa u tlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb