Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778650

Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja


Pandžić, Iva
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja
(Impact of conventional and ecological production of vegetables on chemical properties of pseudogley)

Autori
Pandžić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Bensa, Aleksandra

Neposredni voditelj
Rubinić, Vedran

Ključne riječi
pseudoglej; kemijska svojstva; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja; povrće
(pseudogley; chemical properties; ecological production; conventional production; vegetables)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na područuju Hudova u Zagrebačkoj županiji s ciljem utvrđivanja promjenjivosti kemijskih svojstava pseudogleja uslijed konvencionalnog i ekološkog načina uzgoja povrća. Ukupno je analizirano 9 uzoraka tla površinskog horizonta, 3 pod ekološkom proizvodnjom povrća, 3 pod konvencionalnom i 3 u prirodnim uvjetima (livada). U uzorcima je određena reakcija tla (HRN ISO 10390, 2005), količina humusa po Tjurinu (JDPZ, 1966), hidrolitski aciditet i parametri adsorpcijskog kompleksa tla metodom po Kappenu (JDPZ, 1966) te fiziološki aktivni fosfor i kalij AL- metodom (JDPZ, 1966.). U odnosu na prirodno tlo ekološka proizvodnja povrća povisila je sadržaj humusa u tlu s prosječnih 2, 95% na 3, 71%, pH s 4, 46 na 5, 70, stupanj zasićenosti bazama adsorpcijskog kompleksa tla s 42, 9 na 64, 3%, te smanjila potrebu za kalcifikacijom od umjerenih do niskih doza. Konvencionalna proizvodnja povrća je najznačajnije povisila sadržaj fiziološki aktivnih hraniva u tlu, fosfora s 3, 19 na 9, 96 mg P2O5/100 g tla, te posebno kalija s 9, 96 na 32, 3 mg K2O/100 g tla, a sadržaj humusa smanjila s 2, 95 na 2, 86%. Usporedbom različitih načina proizvodnje povrća uočava se da konvencionalna proizvodnja značajnije povisuje fiziološki aktivna hraniva u tlu, a ekološka sadržaj humusa u tlu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vedran Rubinić (mentor)

Avatar Url Aleksandra Bensa (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pandžić, Iva
Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pandžić, I. (2015) 'Utjecaj konvencionalne i ekološke proizvodnje povrća na kemijska svojstva pseudogleja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pand\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {pseudoglej, kemijska svojstva, ekolo\v{s}ka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja, povr\'{c}e}, title = {Utjecaj konvencionalne i ekolo\v{s}ke proizvodnje povr\'{c}a na kemijska svojstva pseudogleja}, keyword = {pseudoglej, kemijska svojstva, ekolo\v{s}ka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pand\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {pseudogley, chemical properties, ecological production, conventional production, vegetables}, title = {Impact of conventional and ecological production of vegetables on chemical properties of pseudogley}, keyword = {pseudogley, chemical properties, ecological production, conventional production, vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font