Pregled bibliografske jedinice broj: 778493
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja
(Fruit quality of sweet cherry cultivar Kordia depending on storage temperature and cultivation locality)
Autori
Ćališ, Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Fruk, Goran
Ključne riječi
koštičavo voće; trešnje; kakvoća ploda; skladištenje; temperatura skladištenja
(stone fruit; sweet cherry; fruit quality; storage; storage temperature)
Sažetak
Trešnja (Prunus avium, L.) spada u klimakterijske plodove zbog čega njezino čuvanje kroz duži period nije moguće. Istraživano je djelovanje različitih temperatura čuvanja (0°C i 4°C) kroz 2 tjedna u hladnjači s normalnom atmosferom na plodovima trešnje sorte 'Kordia' uzgajanih na različitim područjima (Međimurje i zaleđe Zadra). Plodovima su prije i poslije čuvanja izmjereni pokazatelji kakvoće (masa, tvrdoća, boja, ukupne kiseline, topljiva suha tvar). S obzirom na područje uzgoja nije bilo razlike u fizikalnim osobinama kakvoće ploda, dok se u kemijskim svojstvima pokazala signifikantna razlika. Temperatura čuvanja nije značajno utjecala na ukupnu kakvoću plodova, dok je trajanje izlaganja istim pokazalo poneke razlike. Čuvanje plodova trešanja kroz 2 tjedna uzrokovalo je povećanje količine topljive suhe tvari i snižavanje količine ukupnih kiselina u plodu. Nije bilo statistički značajne razlike između temperatura čuvanja, stoga se može zaključiti kako se trešnje na ovim temperaturama u hladnjačama s normalnom atmosferom mogu uspješno čuvati kroz kraći period.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb