Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778493

Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja


Ćališ, Ljubica
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja
(Fruit quality of sweet cherry cultivar Kordia depending on storage temperature and cultivation locality)

Autori
Ćališ, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Fruk, Goran

Ključne riječi
koštičavo voće; trešnje; kakvoća ploda; skladištenje; temperatura skladištenja
(stone fruit; sweet cherry; fruit quality; storage; storage temperature)

Sažetak
Trešnja (Prunus avium, L.) spada u klimakterijske plodove zbog čega njezino čuvanje kroz duži period nije moguće. Istraživano je djelovanje različitih temperatura čuvanja (0°C i 4°C) kroz 2 tjedna u hladnjači s normalnom atmosferom na plodovima trešnje sorte 'Kordia' uzgajanih na različitim područjima (Međimurje i zaleđe Zadra). Plodovima su prije i poslije čuvanja izmjereni pokazatelji kakvoće (masa, tvrdoća, boja, ukupne kiseline, topljiva suha tvar). S obzirom na područje uzgoja nije bilo razlike u fizikalnim osobinama kakvoće ploda, dok se u kemijskim svojstvima pokazala signifikantna razlika. Temperatura čuvanja nije značajno utjecala na ukupnu kakvoću plodova, dok je trajanje izlaganja istim pokazalo poneke razlike. Čuvanje plodova trešanja kroz 2 tjedna uzrokovalo je povećanje količine topljive suhe tvari i snižavanje količine ukupnih kiselina u plodu. Nije bilo statistički značajne razlike između temperatura čuvanja, stoga se može zaključiti kako se trešnje na ovim temperaturama u hladnjačama s normalnom atmosferom mogu uspješno čuvati kroz kraći period.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćališ, Ljubica
Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ćališ, L. (2015) 'Kakvoća ploda trešnje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi čuvanja i lokalitetu uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ali\v{s}, Ljubica}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {ko\v{s}ti\v{c}avo vo\'{c}e, tre\v{s}nje, kakvo\'{c}a ploda, skladi\v{s}tenje, temperatura skladi\v{s}tenja}, title = {Kakvo\'{c}a ploda tre\v{s}nje sorte 'Kordia' ovisno o temperaturi \v{c}uvanja i lokalitetu uzgoja}, keyword = {ko\v{s}ti\v{c}avo vo\'{c}e, tre\v{s}nje, kakvo\'{c}a ploda, skladi\v{s}tenje, temperatura skladi\v{s}tenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ali\v{s}, Ljubica}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {stone fruit, sweet cherry, fruit quality, storage, storage temperature}, title = {Fruit quality of sweet cherry cultivar Kordia depending on storage temperature and cultivation locality}, keyword = {stone fruit, sweet cherry, fruit quality, storage, storage temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font