Pregled bibliografske jedinice broj: 778469
Listeria monocytogenes u mlijeku i proizvodima na bazi mlijeka
Listeria monocytogenes u mlijeku i proizvodima na bazi mlijeka, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Listeria monocytogenes u mlijeku i proizvodima na bazi mlijeka
(Listeria monocytogenes in milk and milk-based products)
Autori
Dornai, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Markov, Ksenija
Ključne riječi
Listeria monocytogenes; sirovo mlijeko; svježi kravlji sir; vrhnje od sirovog mlijeka; kremasti kolači
(Listeria monocytogenes; raw milk; cottage cheese; cream from raw milk; cream cakes)
Sažetak
Mikrobiološka kakvoća sirovog mlijeka, svježeg kravljeg sira i vrhnja i kremastih kolača predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer je riječ o rizičnoj skupini namirnica koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti. Zbog izrazite opasnosti po ljudsko zdravlje, u ovom radu posebna pažnja posvećena je istraživanju prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u analiziranim proizvodima. U radu su korištene klasične mikrobiološke metode izolacije i identifikacije na selektivnim podlogama, a dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima iz literature. Od ukupno 36 istraživanih uzoraka mlijeka i proizvoda na bazi mlijeka 6 (16, 67%) uzoraka bilo je pozitivno na prisutnost bakterije Listeria monocytogenes, od čega po 10% otpada na sirovo mlijeko i svježi sir, čak 30 % na uzorke domaćeg vrhnja, a 16, 67% na kremaste kolače.
Izvorni jezik
Hrvatski