Pregled bibliografske jedinice broj: 778385
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom
(Carninutrients and antinutrients: differences in dietary intake among vegetarians and non-vegetarians)
Autori
Hadži-Boškov, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
79
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
karnitin; vitamin D; 25-hidroksivitamin D; fitat; prehrambeni unos
(carnitine; vitamin D; 25-hydroxyvitamin D; phytate; dietary intake)
Sažetak
Vegetarijanska prehrana prihvaćena je u široj znanstvenoj zajednici, međutim, i dalje je pomalo kontroverzna po pitanju adekvatnosti s obzirom na unos karninutrijenata i antinutrijenata. Cilj ovog rada bio je ispitati hipotezu da vegetarijanci unose manje karninutrijenata i više antinutrijenata, te je tako ispitan unos karnitina i vitamina D (određenog kao zbroj unosa vitamina D3 i 25-hidroksivitamina D3), odnosno, fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom. Prehrambeni unosi procijenjeni su na temelju 60 jednodnevnih dnevnika prehrane uz vaganje, od kojih je 30 bilo prikupljeno od vegetarijanaca, a 30 od ne-vegetarijanaca. Rezultati su pokazali da vegetarijanci doista unose manje karnitina (12, 1 naspram 53, 2 mg ; p < 0, 05) i vitamina D (0, 25 naspram 4, 04 μg ; p < 0, 05) te više fitata (1879, 6 naspram 652, 9 mg ; p < 0, 05) nego ne-vegetarijanci. U radu su predstavljeni mogući nedostaci i prednosti primijećenog unosa te, dodatno, značaj 25-hidroksivitamina D3 u ukupnom dnevnom unosu vitamina D.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)