Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778385

Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom


Hadži-Boškov, Josip
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom
(Carninutrients and antinutrients: differences in dietary intake among vegetarians and non-vegetarians)

Autori
Hadži-Boškov, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2015

Stranica
79

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
karnitin; vitamin D; 25-hidroksivitamin D; fitat; prehrambeni unos
(carnitine; vitamin D; 25-hydroxyvitamin D; phytate; dietary intake)

Sažetak
Vegetarijanska prehrana prihvaćena je u široj znanstvenoj zajednici, međutim, i dalje je pomalo kontroverzna po pitanju adekvatnosti s obzirom na unos karninutrijenata i antinutrijenata. Cilj ovog rada bio je ispitati hipotezu da vegetarijanci unose manje karninutrijenata i više antinutrijenata, te je tako ispitan unos karnitina i vitamina D (određenog kao zbroj unosa vitamina D3 i 25-hidroksivitamina D3), odnosno, fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom. Prehrambeni unosi procijenjeni su na temelju 60 jednodnevnih dnevnika prehrane uz vaganje, od kojih je 30 bilo prikupljeno od vegetarijanaca, a 30 od ne-vegetarijanaca. Rezultati su pokazali da vegetarijanci doista unose manje karnitina (12, 1 naspram 53, 2 mg ; p < 0, 05) i vitamina D (0, 25 naspram 4, 04 μg ; p < 0, 05) te više fitata (1879, 6 naspram 652, 9 mg ; p < 0, 05) nego ne-vegetarijanci. U radu su predstavljeni mogući nedostaci i prednosti primijećenog unosa te, dodatno, značaj 25-hidroksivitamina D3 u ukupnom dnevnom unosu vitamina D.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadži-Boškov, Josip
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hadži-Boškov, J. (2015) 'Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i-Bo\v{s}kov, Josip}, year = {2015}, pages = {79}, keywords = {karnitin, vitamin D, 25-hidroksivitamin D, fitat, prehrambeni unos}, title = {Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom}, keyword = {karnitin, vitamin D, 25-hidroksivitamin D, fitat, prehrambeni unos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Had\v{z}i-Bo\v{s}kov, Josip}, year = {2015}, pages = {79}, keywords = {carnitine, vitamin D, 25-hydroxyvitamin D, phytate, dietary intake}, title = {Carninutrients and antinutrients: differences in dietary intake among vegetarians and non-vegetarians}, keyword = {carnitine, vitamin D, 25-hydroxyvitamin D, phytate, dietary intake}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font