Pregled bibliografske jedinice broj: 778283
Mjerenje korozijske otpornosti Al 8006-1 legure u fermentiranom zelenom čaju
Mjerenje korozijske otpornosti Al 8006-1 legure u fermentiranom zelenom čaju, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska
CROSBI ID: 778283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjerenje korozijske otpornosti Al 8006-1 legure u fermentiranom zelenom čaju
(Investigation of corrosion behavior of Al 8006-1 alloy in ferented green tea)
Autori
Prusac, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split, Hrvatska
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
41
Mentor
Vrsalović, Ladislav
Ključne riječi
alumnijska legura; korozija; zeleni čaj
(aluminium alloy; corrosion; green tea)
Sažetak
U radu je ispitano korozijsko ponašanje uzoraka aluminijeve legure Al 8006-1 u otopini fermentiranog zelenog čaja (pH = 4.40)¸ dobivenog fermentacijom pod utjecajem tzv. “čajne gljive” koja predstavlja simbiozu kvasaca i bakterija kiselinskog vrenja.1 Ispitivanja su provedena elektrokemijskim metodama kao što su mjerenje potencijala otvorenog strujnog kruga u trajanju od 60 minuta, metoda linearne polarizacije i potenciodinamička polarizacijska metoda. Kako bi se utvrdio utjecaj povišenja temperature na korozijsko ponašanje ispitivane legure, mjerenja su provedena pri temperaturama fermentiranog zelenog čaja od 20, 35 i 50 oC. Rezultati istraživanja pokazuju da u fermentiranom zelenom čaju dolazi do slabe korozije legure Al 8006-1 pri čemu ona postaje izražajnija povišenjem temperature otopine. Osim navedenih elektrokemijskih metoda, korištena je i metoda gubitka mase, pri čemu su uzorci legure Al 8006-1 ostavljeni uronjeni u fermentiranom zelenom čaju u trajanju od 264, 432 i 600 sati, kako bi se mjerenjem gubitka mase utvrdio kakav je korozijski utjecaj fermentiranog čaja u dužem vremenskom periodu. Nakon polarizacijskih ispitivanja, površina elektroda promatrana je optičkim mikroskopom uz uvećanje od 40 i 100 puta te fotografirana digitalnim fotoaparatom, a također su napravljene i snimke uzoraka na kojima je provedeno ispitivanje mjerenjem gubitka mase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo