Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778079

Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja


Nika Krulčić
Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja
(Insects as a source of protein in the diet of humans and animals)

Autori
Nika Krulčić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2015

Stranica
23

Mentor
Bažok, Renata

Ključne riječi
kukci; prehrana; ekologija; zdravlje; ekonomska korist
(insects; diet; ecology; health; economic benefit)

Sažetak
Godine 2050. na Zemlji bi trebalo biti oko 9 milijardi ljudi. Proizvodnja hrane morat će se udvostručiti. Jedan od načina osiguranja hrane jest i entomofagija. Kukci se mogu koristiti kao izvor hrane za domaće životinje, ali i za ljude. Kukci već čine tradicionalni dio mnogih regionalnih i nacionalnih prehrana za stanovnike nekih dijelova svijeta, dok je za druge konzumiranje insekata i dalje nepoznanica. Jestivi kukci nastanjuju veliki broj staništa, vodenih ekosustava i obrađenih površina u svijetu. Dok je korištenje kukaca kao izvora proteina za životinje sve više prepoznato kao dobra alternativa, korištenje kukaca u prehrani ljudi u zemljama gdje takva navika ne postoji, često je povezano s brojnim barijerama koje prvenstveno imaju korijen u tradicijskim vrijednostima i kulturi prehrane. Entomofagija može biti promovirana s 3 stajališta: zdravlje, okoliš i ekonomska korist. Kukci su zdravi, hranjivi i alternativni izvori hrane koji slobodno mogu biti zamjena piletini, svinjetini, govedini i ribama. Mnogi su kukci bogati proteinima i zasićenim masnim kiselinama, te imaju visoke razine kalcija, željeza i cinka. Gledajući s ekološkog stajališta kukci bolje iskorištavaju hranu i emitiraju manje stakleničkih plinova kao i emisije amonijaka i metana. Uzgoj kukaca ne podrazumjeva nužno uzgoj na kopnu, stoga omogućuju racionalno korištenje zemljišta. Također, uzgoj kukaca nudi mogućnost ostvarenja zadovoljavajuće dobiti svakom pojedincu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ 09/23

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Renata Bažok (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nika Krulčić
Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Nika Krulčić (2015) 'Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {kukci, prehrana, ekologija, zdravlje, ekonomska korist}, title = {Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i \v{z}ivotinja}, keyword = {kukci, prehrana, ekologija, zdravlje, ekonomska korist}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {23}, keywords = {insects, diet, ecology, health, economic benefit}, title = {Insects as a source of protein in the diet of humans and animals}, keyword = {insects, diet, ecology, health, economic benefit}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font