Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778067

Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine


Cvetnić, Maja
Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine
(Nutritional value of traditional food of Croatian cookbooks from period 1813. – 1980.)

Autori
Cvetnić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
60

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
tradicionalna jela; hrvatske kuharice; podaci o kemijskom sastavu hrane; područje Zagreba i okolice; područje Dalmacije
(traditional food; Croatian cookbooks; food composition data; Zagreb area; Dalmatian area)

Sažetak
S obzirom da je u svijetu sve veći trend zastupanja i širenja tradicionalnih načina prehrane, u ovome radu napravljena je baza podataka s hrvatskim tradicionalnim jelima te su utvrđene prednosti i nedostaci tradicionalnih jela kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske odabranih na temelju hrvatskih kuharica iz perioda 1813.-1980. godine, kao temeljnog i početnog razdoblja pripreme izvornih hrvatskih jela. Na temelju normativa iz kuharica objavljenih u navedenom periodu, pomoću nacionalnih tablica s kemijskim sastavom hrane izračunata je hranjiva vrijednost jela odnosno cjelodnevnih jelovnika. Dobiveni rezultati ukazuju da se tradicionalna jela područja Zagreba i okolice (n = 57) i područja Dalmacije (n = 53) statistički razlikuju (p < 0, 05) u količini zasićenih masnih kiselina (p = 0, 04), linolne kiseline (p = 0, 01) i višestruko nezasićenih masnih kiselina (p = 0, 01) te mangana (p = 0, 016). Trodnevni jelovnici s tradicionalnim jelima zagrebačkog i dalmatinskog područja imaju povećane količine ukupnih masti od 53, 4 ± 8, 40% kcal za Zagerb i okolicu i 44, 3 ± 9, 6% kcal za područje Dalmacije, a niži udio ukupnih ugljikohidrata od 34, 38 ± 7, 8% kcal za jelovnike zagrebačkog područja i 36, 19 ± 7, 5% za jelovnike područja Dalmacije. Na temelju rezultata može se zaključiti da je promoviranje tradicionalnih jela iz Hrvatske prihvatljivo uz određene preinake.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvetnić, Maja
Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvetnić, M. (2015) 'Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetni\'{c}, Maja}, year = {2015}, pages = {60}, keywords = {tradicionalna jela, hrvatske kuharice, podaci o kemijskom sastavu hrane, podru\v{c}je Zagreba i okolice, podru\v{c}je Dalmacije}, title = {Nutritivna vrijednost tradicionalnih jela hrvatskih kuharica iz perioda 1813. – 1980. godine}, keyword = {tradicionalna jela, hrvatske kuharice, podaci o kemijskom sastavu hrane, podru\v{c}je Zagreba i okolice, podru\v{c}je Dalmacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetni\'{c}, Maja}, year = {2015}, pages = {60}, keywords = {traditional food, Croatian cookbooks, food composition data, Zagreb area, Dalmatian area}, title = {Nutritional value of traditional food of Croatian cookbooks from period 1813. – 1980.}, keyword = {traditional food, Croatian cookbooks, food composition data, Zagreb area, Dalmatian area}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font