Pregled bibliografske jedinice broj: 778061
Pakiranje žitarica i proizvoda dobivenih od žitarica
Pakiranje žitarica i proizvoda dobivenih od žitarica, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 778061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje žitarica i proizvoda dobivenih od
žitarica
(The packaging of cereals and their products)
Autori
Šero, Zedina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
21
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
žitarice ; brašno ; tjestenina ; žitarice za doručak ; pakiranje ; ambalaža ; kvarenje
(cereals ; flour ; pasta ; breakfast cereals ; packing ; packaging ; deterioration)
Sažetak
Žitarice i proizvodi od žitarica razlikuju se po svojim nutritivnim i organoleptičkim karakteristikama te zbog toga zahtijevaju i različitu ambalažu koja najbolje može očuvati kvalitetu. Opasnost kod skladištenja zrna može predstavljati povećana vlaga i temperatura u skladištima, prisutni insekti te razvoj gljivica i bakterija. Kvarenje mljevenih proizvoda uzrokuju plijesni i bakterije te insekti ili oksidacijske reakcije. Tjestenine su podložne gubitku boje te upijanju ili gubitku vode. Razvoj mikroorganizama je također moguć, posebno kod svježe tjestenine. Žitarice za doručak podložne su upijanju vlage, oksidaciji lipida te lomu i gubitku arome. Sve ove promjene sprječavaju se pakiranjem u odgovarajuće ambalažne materijale.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)