Pregled bibliografske jedinice broj: 778059
Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage
Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 778059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivno pakiranje bazirano na kontroli vlage
(Active packaging based on moisture control)
Autori
Ćelić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
17
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
nove vrste pakiranja ; aktivna ambalaža ; kontroliranje vlage ; adsorbiranje vlage
(new packaging ; active packaging ; mositure control ; moisture adsorption)
Sažetak
Vlaga/voda u namirnicama može izazvati organoleptičke promjene na namirnicama i kvarenje što dovodi do bacanja hrane i velikih gubitaka. Da bi se spriječile promjene na namirnicama te da bi se produžio vijek trajanja namirnica, razvijaju se sustavi aktivne ambalaže. Do sada su razvijeni sustavi kontroliranja/uklanjanja kisika, ugljikovog dioksida, etilena, vlage i mnogi drugi. Sustavi kontroliranja vlage u pakiranju sadrže aktivne tvari koje mogu regulirati relativnu vlažnost atmosfere pakiranja povećavajući ili smanjujući vlažnost. Osim toga, postoje sustavi kod kojih aktivna tvar adsorbira vlagu iz namirnice. U ovom radu opisani su sustavi reguliranja vlage koji koriste različite aktivne tvari (silika gel, zeoliti, natrijev klorid i dr.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)