Pregled bibliografske jedinice broj: 778056
Funkcionalnost i dizajn pakiranja za vino
Funkcionalnost i dizajn pakiranja za vino, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 778056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalnost i dizajn pakiranja za vino
(Functionality and design of wine packaging)
Autori
Mačinković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2015
Stranica
12
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
vino ; funkcija ambalaže ; dizajn pakiranja ; noviteti u pakiranju
(wine ; the function of packaging ; packaging design ; innovations in packaging)
Sažetak
Vino je alkoholno piće dobiveno fermentacijom soka grožđa. Nakon pakiranja, glavni razlog promjena u vinu su oksidacijske reakcije. Da bi se ove reakcije spriječile, ambalaža mora biti nepropusna na kisik i smanjene propusnosti na svjetlost. Vino se pakira u staklenu, plastičnu, metalnu i višeslojnu ambalažu. Sve ove vrste ambalaže moraju sačuvati vino od neželjenih promjena te imati zaštitnu, skladišno- transportnu, uporabnu i prodajnu funkciju. Cilj ovog rada bio je opisati vino, moguće promjene u vinu tijekom skladištenja te zahtjeve kojima treba udovoljiti kako bi se vino očuvalo što duže nakon pakiranja. Osim toga cilj je bio opisati ambalažu za vino, njenu funkcionalnost i dizajn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)