Pregled bibliografske jedinice broj: 778054
Koloidni sustavi i njihove osobine
Koloidni sustavi i njihove osobine, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 778054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koloidni sustavi i njihove osobine
(Colloid systems and their properties)
Autori
Uremović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
17
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
koloidi ; svojstva koloida ; koagulacija koloida
(colloids ; colloid properties ; coagulation)
Sažetak
Koloidni sustavi se svrstavaju u disperzne sustave veličine čestica 1-100 nm. Sastavljeni su od disperzne faze koja je fino razdijeljena u disperznom sredstvu. Primjeri koloidnih sustava su koloidna otopina ili sol, gel, emulzija, tekući ili kruti aerosol, pjena. Koloidni sustavi imaju važnu ulogu u industriji. Koriste se u proizvodnji lijekova, kozmetike, boja, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Cilj ovog rada bio je opisati osnovne karakteristike koloidnih sustava, opisati njihova svojstva (Tyndallov fenomen, Brownovo gibanje, sedimentacija i električna svojstva), strukturu (liofilni i liofobni koloidi) i koagulaciju te dati primjere nekih koloidnih sustava u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)