Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 778014

Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj


Marković, Ivan
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 778014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
(The quality of lamb meat in Croatia)

Autori
Marković, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2015

Stranica
30

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
janjad; izvorne pasmine; klaonički pokazatelji; boja mesa; kemijski sastav
(lambs; native breeds; slaughter characteristics; meat colour; chemical composition)

Sažetak
Meso je najvažniji ovčji proizvod u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj gdje se za proizvodnju mesa uzgaja oko 93% rasplodnih ovaca u Hrvatskoj, a za proizvodnju mlijeka svega 7% rasplodnih ovaca. Hrvatsko ovčarstvo, za razliku od drugih stočarskih grana, temelji se na izvornim pasminama kombiniranih proizvodnih odlika i dobre prilagodljivosti sspecifičnim okolišnim uvijetima. Sustavi ovčarenja u Republici Hrvatskoj, kao i u Europi, prilično se razlikuju, a uvjetovani su specifičnim okolišnim uvjetima i tradicijom koja određuje izbor pasmine, sustav uzgoja, hranidbu, dob i klaoničku masu. Cilj rada bio je usporediti klaoničke pokazatelje i odlike trupova kao i kemijski sastav janjećeg mesa paške, creske, rapske, krčke i janjadi dalmatinske pramenke. S obzirom da je osnovni cilj uzgoja paške ovce proizvodnja mlijeka, janjad se kolje sa dobi od 33 dana i tjelesnom masom od 11, 24 kg. Paška janjad je imala i najveći randam (59, 79%) dok su ostale pasmine imale podjednaku masu pri klanju i randman. Mjere trupova su bile najmanje u paške janjadi, a najveće u creske janjadi koje je zaklana sa najvećom tjelesnom masom (20, 02 kg). Vrijednosti pH i boja mesa istraživane janjadi bila je podjednaka, a sva janjad je imala poželjnu svijetloružičastu boju mesa. Analizim osnovnog kemiskog sastava m. longissimus dorsi utvrđeno je da creska jnjad imaj najveći udio suhe tvari, a pašk janjad najveći udo bjelančevimn i masti u suhoj tvar.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marković, Ivan
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Marković, I. (2015) 'Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Ivan}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {janjad, izvorne pasmine, klaoni\v{c}ki pokazatelji, boja mesa, kemijski sastav}, title = {Kakvo\'{c}a janje\'{c}eg mesa u Republici Hrvatskoj}, keyword = {janjad, izvorne pasmine, klaoni\v{c}ki pokazatelji, boja mesa, kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Ivan}, year = {2015}, pages = {30}, keywords = {lambs, native breeds, slaughter characteristics, meat colour, chemical composition}, title = {The quality of lamb meat in Croatia}, keyword = {lambs, native breeds, slaughter characteristics, meat colour, chemical composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font