Pregled bibliografske jedinice broj: 778014
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 778014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
(The quality of lamb meat in Croatia)
Autori
Marković, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2015
Stranica
30
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
janjad; izvorne pasmine; klaonički pokazatelji; boja mesa; kemijski sastav
(lambs; native breeds; slaughter characteristics; meat colour; chemical composition)
Sažetak
Meso je najvažniji ovčji proizvod u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj gdje se za proizvodnju mesa uzgaja oko 93% rasplodnih ovaca u Hrvatskoj, a za proizvodnju mlijeka svega 7% rasplodnih ovaca. Hrvatsko ovčarstvo, za razliku od drugih stočarskih grana, temelji se na izvornim pasminama kombiniranih proizvodnih odlika i dobre prilagodljivosti sspecifičnim okolišnim uvijetima. Sustavi ovčarenja u Republici Hrvatskoj, kao i u Europi, prilično se razlikuju, a uvjetovani su specifičnim okolišnim uvjetima i tradicijom koja određuje izbor pasmine, sustav uzgoja, hranidbu, dob i klaoničku masu. Cilj rada bio je usporediti klaoničke pokazatelje i odlike trupova kao i kemijski sastav janjećeg mesa paške, creske, rapske, krčke i janjadi dalmatinske pramenke. S obzirom da je osnovni cilj uzgoja paške ovce proizvodnja mlijeka, janjad se kolje sa dobi od 33 dana i tjelesnom masom od 11, 24 kg. Paška janjad je imala i najveći randam (59, 79%) dok su ostale pasmine imale podjednaku masu pri klanju i randman. Mjere trupova su bile najmanje u paške janjadi, a najveće u creske janjadi koje je zaklana sa najvećom tjelesnom masom (20, 02 kg). Vrijednosti pH i boja mesa istraživane janjadi bila je podjednaka, a sva janjad je imala poželjnu svijetloružičastu boju mesa. Analizim osnovnog kemiskog sastava m. longissimus dorsi utvrđeno je da creska jnjad imaj najveći udio suhe tvari, a pašk janjad najveći udo bjelančevimn i masti u suhoj tvar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)