Pregled bibliografske jedinice broj: 777980
Dormantnost i klijavost sjemena Teofrastovog mračnjaka (Abutilon theophrasti Medik.)
Dormantnost i klijavost sjemena Teofrastovog mračnjaka (Abutilon theophrasti Medik.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 777980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dormantnost i klijavost sjemena Teofrastovog
mračnjaka (Abutilon theophrasti Medik.)
(Dormancy and germination of velvetleaf seed
(Abutilon theophrasti Medik.))
Autori
Mazur, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
30
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
dormantnost ; Teofrastov mračnjak (Abutilon theoprhasti Medik.) ; klijavost ; dubina sjetve
(seed dormancy ; velvetleaf (Abutilon theophrasti Medik.) ; germination ; sowing depth)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj različitih metoda na prekid dormantnosti sjemena Teofrastovog mračnjaka (Abutilon theophrasti Medik.) te utjecaj dubine sjetve sjemena na klijavost i rast klijanaca. Uz kontrolni tretman primijenjeno je tri tretmana za prekid dormantnosti sjemena: potapanje sjemena u destiliranu vodu tijekom 24 sata, potapanje sjemena u otopinu KNO3 u koncentraciji od 0, 2% tijekom 24 sata, te zagrijavanje sjemena u vodi na 60 °C tijekom jednog sata. Prekid dormantnosti sjemena postignut je samo u tretmanu s vrelom vodom te je klijavost iznosila 23, 8% u odnosu na kontrolu gdje je izmjerena klijavost bila 10, 1%. Tretmani nisu utjecali na svježu i suhu masu te duljinu korijena klijanaca, dok je tretman s kalijevim nitratom smanjio duljinu izdanka. Sjeme mračnjaka najbolje je klijalo na dubinama od 1 do 4 cm, u prosjeku 62, 7%. Nicanje se smanjivalo porastom dubine, no i četvrtina sjemena nikla je pri dubini od 9 cm. S druge strane, porastom dubine povećala se duljina klijanaca i njihova svježa masa te prosječno vrijeme nicanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)