Pregled bibliografske jedinice broj: 777929
Održanje kakvoće plodova manga (Magnifera indica L.) poslije berbe
Održanje kakvoće plodova manga (Magnifera indica L.) poslije berbe, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 777929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održanje kakvoće plodova manga (Magnifera indica L.) poslije berbe
(Postharvest quality of mango (Magnifera indica L.))
Autori
Stanić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
26
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
mango; tretmani poslije berbe; 1-MCP; koncentracija O2 i CO2; ozljede ploda od niske temperature
(mango; postharvest treatments; 1-MCP; O2 and CO2 concentration; chilling injury)
Sažetak
Mango je srednje zahtjevna vrsta klimakterijskog voća poznata po svojem posebnom okusu i zanimljivom izgledu. To je voće kratkog životnog vijeka na polici zbog svoje visoke respiracije i osjetljivosti na fizičke i termičke ozljede. Strategije koje se koriste kako bi se produljio život manga nakon berbe temelje se na kontroli dospijevanja, sinteze i djelovanja etilena spriječavanja infekcije biljnim patogenima. U okviru ovog završnog rada je provedeno istraživanje o tretmanima koji se upotrebljavaju poslije berbe plodova manga kako bi se očuvala njegova kakvoća i smanjili gubitci zbog nepravilnog rukovanja plodovima. Tretmani poslije berbe se dijele na fizikalne, kemijske i biološke. Usporedbom različitih tretmana se pokušalo doći do zaključka koje vrste tretmana bi bile najisplativije i najpovoljnije za plodove manga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)