Pregled bibliografske jedinice broj: 777905
HPLC analiza kvercetina i fenolnih kiselina u listovima planike - Arbutus unedo L.
HPLC analiza kvercetina i fenolnih kiselina u listovima planike - Arbutus unedo L., 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 777905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HPLC analiza kvercetina i fenolnih kiselina u listovima planike - Arbutus unedo L.
(HPLC analysis of quercetin and phenolic acids in the leaves of the strawberry tree - Arbutus unedo L)
Autori
Fabijančić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
44
Mentor
Maleš, Željan
Ključne riječi
Arbutus unedo L.; kvercetin; fenolne kiseline; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti; kvantitativna analiza
(Arbutus unedo L.; quercetin; phenolic acids; high performance liquid chromatography; quantitative analysis)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na listovima planike - Arbutus unedo L., skupljenim kroz 12 mjeseci tijekom 2013. godine u mjestu Božava na Dugom otoku. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) provedena je kvalitativna i kvantitativna analiza ekstrakata listova. Kvalitativnom analizom utvrđena je prisutnost flavonoidnog aglikona kvercetina te fenolnih kiselina: klorogenske kiseline, kavene kiseline i p-kumarne kiseline tijekom cijele godine. Kvantitativna analiza je pokazala da količina kvercetina i fenolnih kiselina varira iz mjeseca u mjesec. Najveće količine kvercetina (10, 74 mg/g), klorogenske kiseline (6, 53 mg/g) i p-kumarne kiseline (6, 59 mg/g) nađene su u listovima skupljenim u siječnju, a kavene kiseline u listovima skupljenim u kolovozu (0, 96 mg/g). Najmanje količine kvercetina utvrđene su u listovima skupljenim u listopadu (0, 48 mg/g), klorogenske kiseline u prosincu (0, 83 mg/g), p-kumarne kiseline u svibnju (0, 23 mg/g), a kavene kiseline u listopadu (0, 64 mg/g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija