Pregled bibliografske jedinice broj: 777843
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 777843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
(Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency)
Autori
Kovač, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.07
Godina
2010
Stranica
49
Mentor
Strelec, Ivica
Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
Aspergillus flavus; predobrada; kvarcni pijesak; lizozim; ultrazvučna homogenizacija
(Aspergillus flavus; pre-treatment; quartz sand; lysozime; ultrasonic disintegration)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek