Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777843

Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije


Kovač, Tihomir
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 777843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
(Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency)

Autori
Kovač, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.07

Godina
2010

Stranica
49

Mentor
Strelec, Ivica

Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan

Ključne riječi
Aspergillus flavus; predobrada; kvarcni pijesak; lizozim; ultrazvučna homogenizacija
(Aspergillus flavus; pre-treatment; quartz sand; lysozime; ultrasonic disintegration)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (autor)

Avatar Url Bojan Šarkanj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Tihomir
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovač, T. (2010) 'Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Tihomir}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {Aspergillus flavus, predobrada, kvarcni pijesak, lizozim, ultrazvu\v{c}na homogenizacija}, title = {Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na u\v{c}inkovitost ultrazvu\v{c}ne homogenizacije}, keyword = {Aspergillus flavus, predobrada, kvarcni pijesak, lizozim, ultrazvu\v{c}na homogenizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Tihomir}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {Aspergillus flavus, pre-treatment, quartz sand, lysozime, ultrasonic disintegration}, title = {Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency}, keyword = {Aspergillus flavus, pre-treatment, quartz sand, lysozime, ultrasonic disintegration}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font