Pregled bibliografske jedinice broj: 777146
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 777146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina
(High-throughput methods in characterization of wine molecular profile)
Autori
Deni Oreb
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
33
Mentor
Kraljević Pavelić, Sandra
Ključne riječi
vino; visokoprotočne metode analize; tekućinska kromatografija; plinska kromatografija; masena spektrometrija; molekularni otisak; biomarkeri
(food analytics; wine; polyphenols; high-throughput methods of analysis; HPLC/UPLC-MS; GC-MS; molecular fingerprint; biomarkers)
Sažetak
Vino je namirnica koja sadrži veliki broj kemijskih spojeva, primjerice fenolnih spojeva od kojih je za mnoge pokazan blagotvorni učinak na ljudsko zdravlje. Molekularni sastav vina razlikuje se u ovisnosti o sorti, geografskom podrijetlu, klimatskim čimbenicima i tehnologiji proizvodnje. Stoga su određeni parametri izuzetno važni kod deklariranja vina i reflektiraju njegovu kvalitetu i svojstva. Krivotvorenja su poznata od antičkih vremena, najčešće u svrhu stjecanja profita prodajom manje kvalitetnih ili jeftinijih proizvoda. Uz pomoć visokoprotočnih metoda analize, primjerice tekućinske kromatografije i plinske kromatografije spregnute s masenim spektrometrom, može se dobiti veliki broj relevantnih podataka o molekularnom profilu vina što je poznato i kao molekularni profil vina. Uz pomoć takvog profila može se odrediti kvaliteta, geografsko podrijetlo, onečišćenje, prijevare te vrsta proizvodnog procesa. Poznavanjem tih parametara smanjuje se mogućnost krivotvorenja a istovremeno se može pratiti kvaliteta namirnice i vršiti kontrola proizvodnog procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Sandra Kraljević Pavelić
(mentor)