Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 777146

Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina


Deni Oreb
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 777146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina
(High-throughput methods in characterization of wine molecular profile)

Autori
Deni Oreb

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
17.09

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Kraljević Pavelić, Sandra

Ključne riječi
vino; visokoprotočne metode analize; tekućinska kromatografija; plinska kromatografija; masena spektrometrija; molekularni otisak; biomarkeri
(food analytics; wine; polyphenols; high-throughput methods of analysis; HPLC/UPLC-MS; GC-MS; molecular fingerprint; biomarkers)

Sažetak
Vino je namirnica koja sadrži veliki broj kemijskih spojeva, primjerice fenolnih spojeva od kojih je za mnoge pokazan blagotvorni učinak na ljudsko zdravlje. Molekularni sastav vina razlikuje se u ovisnosti o sorti, geografskom podrijetlu, klimatskim čimbenicima i tehnologiji proizvodnje. Stoga su određeni parametri izuzetno važni kod deklariranja vina i reflektiraju njegovu kvalitetu i svojstva. Krivotvorenja su poznata od antičkih vremena, najčešće u svrhu stjecanja profita prodajom manje kvalitetnih ili jeftinijih proizvoda. Uz pomoć visokoprotočnih metoda analize, primjerice tekućinske kromatografije i plinske kromatografije spregnute s masenim spektrometrom, može se dobiti veliki broj relevantnih podataka o molekularnom profilu vina što je poznato i kao molekularni profil vina. Uz pomoć takvog profila može se odrediti kvaliteta, geografsko podrijetlo, onečišćenje, prijevare te vrsta proizvodnog procesa. Poznavanjem tih parametara smanjuje se mogućnost krivotvorenja a istovremeno se može pratiti kvaliteta namirnice i vršiti kontrola proizvodnog procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Sandra Kraljević Pavelić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Deni Oreb
Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Deni Oreb (2015) 'Visokoprotočne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {vino, visokoproto\v{c}ne metode analize, teku\'{c}inska kromatografija, plinska kromatografija, masena spektrometrija, molekularni otisak, biomarkeri}, title = {Visokoproto\v{c}ne metode analize u karakterizaciji molekularnog profila vina}, keyword = {vino, visokoproto\v{c}ne metode analize, teku\'{c}inska kromatografija, plinska kromatografija, masena spektrometrija, molekularni otisak, biomarkeri}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {food analytics, wine, polyphenols, high-throughput methods of analysis, HPLC/UPLC-MS, GC-MS, molecular fingerprint, biomarkers}, title = {High-throughput methods in characterization of wine molecular profile}, keyword = {food analytics, wine, polyphenols, high-throughput methods of analysis, HPLC/UPLC-MS, GC-MS, molecular fingerprint, biomarkers}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font