Pregled bibliografske jedinice broj: 777113
Modifikacija površine mljevenih koštica masline
Modifikacija površine mljevenih koštica masline, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 777113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija površine mljevenih koštica masline
(Modification of olive stone flour surface)
Autori
Brbora, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.10
Godina
2014
Stranica
39
Mentor
Perinović Jozić, Sanja
Ključne riječi
kemijska modifikacija; esterifikacija; mljevene koštice masline
(chemical modification; esterification; olive stone flour)
Sažetak
U ovom radu provedena je kemijska modifikacija mljevenih koštica masline esterifikacijom s maleinskim anhidriridom u trajanju od 120 min., pri različitim temperaturama (60, 80, 100 i 120°C). Ispitivan je stupanj potpunosti reakcije, tj. prinos mase uzoraka, snimljeni su spektri uzoraka pomoću infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR) s ciljem utvrđivanja reakcije esterifikacije te je određen esterski broj. Rezultati istraživanja potvrdili su reakciju esterifikacije. Optimalna temperatura esterifikacije je između 100 i 120°C. Ekstrakcijom acetonom uspješno je uklonjen višak maleinskog anhidrida nakon esterifikacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-1252971-2249 - Polimerne mješavine s biorazgradljivim komponentama (Andričić, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Sanja Perinović Jozić
(mentor)