Pregled bibliografske jedinice broj: 776967
Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja
Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja // Glasnik zaštite bilja, 38 (2015), 6; 16-26 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 776967 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja
(From traditional use to scientific data: Helichrysum italicum)
Autori
Rajić, Marina ; Bilić, Mate ; Aladić, Krunoslav ; Šimunović, Doris ; Pavković, Tomislav ; Jokić, Stela
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 38
(2015), 6;
16-26
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
smilje ; eterično ulje ; destilacija ; ekstrakcija
(Immortelle ; essential oil ; distillation ; extraction)
Sažetak
U novije vrijeme kozmetička i farmaceutska industrija posebnu pažnju posvećuju pronalaženju dragocijenih biljaka koje svoju primjenu pronalaze u formulacijama kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda. Jedna tako dragocijena biljka je zbog bogatstva biološki aktivnih komponenti i smilje. Dugo je vremena bila potisnuta u zaborav, no u novije vrijeme postaje velika atrakcija u svijetu. U flori Europe se nalazi 25 vrsta roda Helichrysum, dok je na mediteranskom podneblju od posebnog značaja vrsta Helichrysumitalicum. U radu je dan taksonomski pregled europskih vrsta smilja. Opisane su morfološke i fiziološke karakteristike smilja, način uzgoja, način berbe te količina prinosa. Najvažniju grupu biljnih pripravaka čine ekstrakti koji se dobivaju primjenom različitih metoda ekstrakcije, počevši od jednostavnih do naprednih tehnika poput ekstrakcije pomoću superkritičnih fluida. Koji će se postupak primijeniti ovisi o vrsti i svojstvu sirovine, primarnoj obrada smilja, kvalitativnom i kvantitativnom sastavu eteričnog ulja, a posebno o njegovoj primjeni što je detaljno opisano u radu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts