Pregled bibliografske jedinice broj: 776881
Razvoj novog proizvoda - mliječna karamel krema
Razvoj novog proizvoda - mliječna karamel krema, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 776881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj novog proizvoda - mliječna karamel krema
(Development of new products - milk caramel cream)
Autori
Krga, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.06
Godina
2015
Stranica
59
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mliječna karamel krema; Dulce de leche; karamelizacija mlijeka; mliječna mast; laktoza; senzorno ocjenjivanje; anketiranje; potrošači; tržište
(milk caramel cream; Dulce de leche; caramelization of milk; milk fat; lactose; sensory evaluation; polling; consumers; market)
Sažetak
Argentinski tradicionalni slatki mliječni namaz Dulce de leche poslastica je koja se dobiva karamelizacijom mlijeka, a karakterizira ju slatki okus i smeđa boja, što je posljedica Maillardove reakcije. Koristi se kao desert, namaz na kruh, a vrlo je važan sastojak mnogih kolača i poslastica Južne Amerike. Konzumacijom Dulce de leche u Argentini, upitala sam se zašto u Hrvatskoj ne postoji sličan namaz. To me navelo na ideju za proizvodnjom mliječne karamel kreme u Hrvatskoj. U cilju usavršavanja recepture, proizvedeni su uzorci mliječne karamel kreme s različitim udjelom mliječne masti, koji su senzorno ocjenjeni od strane stručnih ocjenjivača i studenata na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svim uzorcima određen je udio laktoze. Sukladno dobivenim rezultatima senzornog ocjenjivanja, napravljeni su uzorci mliječne karamel kreme za anketiranje osoba različitih dobnih skupina u svrhu ispitivanja tržišta. Ispitanici su vrlo dobro ocjenili mliječnu karamel kremu. Slažu se da je ukusna, drugačija od ostalih slatkih namaza na tržištu, te da bi ju rado konzumirali. Mliječna karamel krema ima svoje potencijalne potrošače, te će sigurno pronaći i svoje mjesto na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski