Pregled bibliografske jedinice broj: 776833
Sjemenarstvo soje u Republici Hrvatskoj
Sjemenarstvo soje u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 776833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sjemenarstvo soje u Republici Hrvatskoj
(Soybean seed production in Croatia)
Autori
Erceg, Lovre
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Carović-Stanko, Klaudija
Ključne riječi
soja; sjeme; sorta
(soybean; seed; variety)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.) se ubraja među najstarije kultivirane biljne vrste u svijetu. Danas je postala vodeća uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor bjelančevina i jestivih ulja, ne samo za ljudsku prehranu, već i za hranidbu stoke kao i u razne industrijske svrhe. Za Republiku Hrvatsku ona je jedna od strateški najvažnijih poljoprivrednih kultura iako je tek koncem devedesetih godina dvadesetog stoljeća počela dobivati ozbiljniju ulogu u proizvodnji na oranicama. U naše najveće proizvođače sjemena ove vrste ubrajaju se Bc institut Zagreb i Poljoprivredni institut Osijek.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)